Blodsukkerregulering og mæthedsfornemmelse | Rapport

Indledning
Glukosekoncentrationen i blodet afhænger af flere faktorer. Den totale mængde Kulhydrat samt typen af kulhydrat.

Kulhydraterne fordøjes og opsuges forskelligt og hertil har forskere udviklet et glykemisk index (GI), der viser hvor hurtigt og hvor kraftigt forskellige kulhydratrige fødevarer optages til blodet.

GI er også et mål for, hvor stor stigningen i blodsukkerkoncentrationen er efter indtag af de pågældende fødevarer i forhold til indtaget af glukose.

GI værdierne bliver beregnet ved at sammenligne med blodglukosestigningen ved indtag af glukose. De pågældende fødevarer for dette forsøg er henholdsvis havregryn og faxekondi.

- Havregryns GI er på 42
(kilde: Biologi i udvikling, grundbog)

- Faxe kondis (sodavand) GI er på 63
(kilde: netspiren.dk)

Indholdsfortegnelse
Formål:
Introduktion/Teori:
Hypotese:
Materialer:
Metode:
Resultater:
Diskussion:
Konklusion:

Uddrag
Når man snakker om kulhydrater skelnes der også mellem de hurtige og de langsomme. De hurtige kulhydrater og dermed også simple kulhydrater er monosakkerider og disakkerider.

Monosakkerider består af en enkelt kulstofring hvortil der er bundet H- og OH- grupper. De vigtigste monosakkerider er glukose og frugtose.

Disakkerider består af to monosakkerider bundet sammen. Ved indtag af disse to former for kulhydrater, vil der ske en kraftig stigning af insulinproduktionen.

De simple kulhydrater vil derfor give store udsving i blodsukkeret, da kroppen hurtigt optager dem.

Dette skyldes at, for at kroppen kan optage kulhydrater i tyndtarmen, skal de nedbrydes til monosakkerider (glukose, fruktose eller galaktose) først.

Monosakkerider kommer derfor direkte gennem fordøjelsessystemet og over i blodet. Disakkeriderne skal kun deles i to for at blive optaget, derfor er denne proces også hurtig.

Hvis man f.eks. drikker sodavand, eller spiser slik, vil kulhydraterne drøne direkte over i blodbanen og blodsukkeret stiger hurtigt.

Det vil som skrevet tidligere få bugspytkirtlen til at producere en stor mængde af insulin for at fjerne glukosen fra blodbanen, og dermed falder blodsukkeret.

Da blodsukkerkoncentrationen hurtigt falder igen, vil man derfor også hurtigt føle sult.

Polysakkerider er i modsætning til de to andre kulhydrattyper langsomme og komplekse, da de er opbygget af en lang kæde af monosakkerider. De findes i grønsager og kornprodukter.

Fordøjelsessystemet skal bruge mere tid på at få fat i stivelsen og på at nedbryde den til glukose, hvis vi spiser stivelse fra hele fuldkorn og grøntsager.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu