Indledning
Teksten Køreplaner er skrevet af Helle Helle, og blev udgivet i 1996 sammen med resten af hendes novellesamling ”Rester”.

I kommunikationssituationen ses en jeg-fortæller, som er en kvinde, og en gift mand, som er til en fest. Manden betragter kvinden, og holder øje med hende hele aften.

Han ender med at invitere hende med ud og gå en tur, oppe i klitterne, hvor manden er sin kone utro med jeg-fortælleren. Manden går i panik, da han er bange for at hans kone skal finde ud af hvad han har lavet.

Han spørger derfor jeg-fortælleren om hun ikke har lyst til at tage hjem, så hans kone ikke finder ud af at han har dummet sig.

Uddrag
Efterfølgende snakker manden en del om hun nu tror at hans kone har opdaget de er væk, jeg-fortælleren svarer ikke.

Lidt efter siger manden ”Jeg er bange for, at jeg bliver nødt til at køre dig til toget, siger han - Jeg ved godt, at det er virkelig groft, men det er simpelthen den eneste mulighed.”

Her drager han brug af en handlingsregulerende sproghandling, da han ønsker at regulere modtagerens handling.

Som jeg nævnte tidligere, har manden i fortællingen allerede truet jeg-fortællerens face en gang, men her gør han det igen.

Høflighedsprincippet bliver stadig ikke overholdt fra mandens side af. De to personernes forhold er nu ændret meget.

De er gået fra at være meget interesseret i hinanden, til nu ikke længere vil have noget med hinanden at gøre, grundet mandens tændes til at krænke jeg-fortællerens face.