Vi lever stadig i den hvide mands verden | Debatterende Artikel

Indledning
Måske har du oplevet krænkelse på egen krop, eller måske har du selv krænket andre. Det kan være i form af en hånd på låret, små kommentarer med seksuelle undertoner eller endda jokes der er rettet mod dit/hans/hendes/hens etniske ophav eller endda din seksualitet.

Det omdiskuterede spørgsmål er bare hvad er krænkelse egentlig? Nogle mener at krænkelse ikke er en reel følelse, men i stedet det der kaldes for prinsessesur.

Hvorimod andre ser krænkelse som et overgreb fra majoriteten, som typisk er privilegieblinde hvide, midaldrende mænd, i hvert fald hvis du spørger Jan Thorhauge, som er forsker i social ulighed.

Den danske pastor, Fønsbo, mener derimod, at man hverken kan ’føle’ sig krænket eller blive krænket på andres vegne.

Så det store spørgsmål er, hvornår kan man med rette grundlag føle sig krænket? Og er det ’korrekt’ at påtage sig andres krænkelser?

Uddrag
Derfor kræver det, at folk skal blive ”andenhånds krænket”, altså påtale den sociale ulighed/ krænkelse der finder sted. Ellers drukner vi i konservative mænd, som

Fønsbo, der føler sig berettiget til at hakke ned på folk der har oplevet krænkelse på egen krop, som om de krænkelser de oplever på arbejdspladsen og i det offentlige rum, ikke er nok!

Derfor er andenhånds krænkelser, hvor folk påtaler, at minoriteter ikke anerkendes, hvide påtaler at andre racer ikke anerkendes osv. væsentlig for at udrydde krænkelser i fremtiden, som Thorhauge tydeliggøre.

Den fysiske forskel mellem Fønsbo og Jan Thorhauge er minimal, men alligevel har de to forskellige holdninger til krænkelsesdebatten, og de er ikke de eneste. De er begge hvide privilegieblinde mænd, Thorhauge erkender endda, at han er privilegieblind;

”Derfor er jeg privilegieblind. Jeg kan ikke se, når der er noget, der går nemt for mig, fordi jeg har aldrig prøvet at være farvet, kvinde, transkønnet eller homoseksuel.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu