Unge med diabetes | Biologi | 12 i Karakter

Indholdsfortegnelse
Diabetes i al almindelighed
Stofskiftet
Sukkeroptag fra føden
Opbygning af pancreas –langerhanske øer-alfa og betaceller
Hvorledes frigivelse af insulin sker, og hvordan insulin indvirker på cellerne
Motions indvirkning på glukoseoptagelsen
Arveligheden omkring diabetes

Uddrag
Diabetes er den almindelige betegnelse for en række hormonsygdomme, hvor kroppen ikke længere er i stand til at producere insulin eller ikke udnytter den producerede insulin effektivt.

Diabetes er en stofskiftesygdom, det vil sige at forskellige næringsstoffer, specielt glukose, har svært ved at blive omsat til energi.

Næringsstofferne vil kun blive optaget i en svag grad i kroppens celler, koncentrationen af næringsstofferne vil i stedet for stige kraftigt i blodet.

Dette betyder, at en diabetikers blodsukkerniveau kan være mere en dobbelt så højt som en rask persons blodsukkerniveau.

Det skyldes at en diabetikers krop ikke kan regulere glukosemængden i blodet, da der ikke dannes nok insulin i bugspytkirtlen eller fordi at kroppen ikke kan bruge insulinen.

Type 1-diabetes er en kronisk sygdom som behandles med insulin. Injektionerne skal gives hver dag, og de fleste mennesker har ofte behov for flere injektioner om dagen for at kunne kontrollere deres blodsukker.

Type 1- diabetes opstår, når en såkaldt ’autoimmun reaktion’ ødelægger betacellerne i bugspytkirtlen. Autoimmun reaktion betyder, at koppen producere antistoffer mod sine egne celler.

Det betyder, at bugspytkirtlen holder op med at producere insulin. Derfor er de daglige insulininjektioner nødvendige - kombineret med sund kost og regelmæssig motion.

Type 2-diabetes er en betegnelse for flere forskellige sygdomme med forskellige årsager og sværhedsgrader. Ofte kan personer med type 2-diabetes stadig producere insulin i bugspytkirtlen, men insulinen bliver ikke udnyttet effektivt af kroppen.

Mange mennesker lever med type 2-diabetes og kan regulere blodsukkeret ved at spiste sundt og dyrke regelmæssigt motion. Efterhånden som sygdommen udvikler sig, kan det blive nødvendigt at starte behandling med tabletter og insulin.

---

Hvis du som ung med diabetes har undret dig over, hvor dette insulin bliver produceret og hvordan det virker, skal du læse følgende. I pancreas, også kendt som bugspytkirtlen, ligger disse langerhanske øer.

Disse er selvstændige endokrine kirtler. Dette vil sige, at disse kirtler ikke består af en udførselsgang, da de producerede proteiner ikke selv er ret store og kan derfor let komme over i de nærmeste tynde blodbaner, også kaldt kapillær.

Disse langerhanske øer består af fire forskellige celletyper, hvor vi har valgt at fokusere på kun to af dem, nemlig alfa- og beta cellerne. Det er i disse celler at glukagon (alfa-celler) og insulin (beta-celler) bliver produceret.

Her har vi nu særligt fokus på produktion af insulin i beta-cellerne. Her i disse celler bliver cellens DNA kopieret ved hjælp af mRNA i cellekernen, hvor det senere transporteres ud af cellekernens membran og ud i cellens cytoplasma.

Herefter binder det sig sammen med et ribosom ved det endoplasmatiske retikulum(ER), hvor det senere bliver omdannet til præ-pro-insulinmolekyle.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu