Indledning
Sundhed. Begrebet sundhed spænder bredt. Bliver vi nogensinde sunde nok? Kan man dyrke for meget motion, eller er det kun muligt at dyrke for lidt?

Den dårlige samvittighed, når naboen løber en tur, for tredje gang i denne uge. Imens jeg stadig er i gang med den tv-serie, som jeg bare ikke kan slippe. Det er vist de færreste, som kan sige sig fri for at have haft disse tanker.

Allerede som børn, i vuggestuen eller børnehaven, introduceres vi for sukkerpolitik og lege som via motion og kost skal fremme vores sundheds- og kropsforståelse. Vi bliver aldrig perfekte, men vi skal helt sikkert stræbe efter forbedringer.

Vi sigter højt, sætter mål og stresser rundt, for at nå det uopnåelige. Perfektion. Vi køber en kostplan, spiser agurkestave og drikker grøntsagssmoothies.

Uddrag
Sundhed i sig selv kan ikke måles. Motion kan måles, eks. i antallet af aktive minutter eller løbne km. Men mere vil have mere, så hvem siger til når nok er nok.

Sundhedsstyrelsen og Det Nationale Råd for Folkesundhed har lavet nogle målbare retningslinjer, de kaldes K.R.A.M. (pjecen: Giv borgerne et KRAM, Det Nationale Råd for Folkesundhed,2006).

Det står for kost, rygning, alkohol og motion. Rådene guider til sund og varieret kost, rygestop, minimalt – helst ikke eksisterende – alkoholforbrug og minimum 30 min. fysisk udfordrende aktivitet om dagen.

Herudover er det i div. sundhedshuse og lægeklinikker, muligt at få gratis K.R.A.M. samtaler, her måles også værdier som blodtryk, blodsukker of vægt, under samtalen får man råd, tilpasset ens egen livsstil og ens eget ønske for fremtidig sundhed.

Undskyldningerne for ikke at opfylde disse ret overkommelige råd er mange: tid, overskud, manglende lyst etc. I sidste ende er det vores valg, vores ansvar.

Der findes efterhånden mange sundhedsguruer rundt omkring, alle kan skrive en bog og ernæringsassistent er ikke en beskyttet titel.

Vores mest håndgribelige og troværdige værktøj, er det Sundhedsstyrelsen har sat op. I sidste ende skal man vælge den fremgangsmåde man selv tror på og kan leve med.