Eksamenssættet skriftlig Dansk A HHX fra 23. maj 2016
Opgave 6. Motion og Sundhed – Essay

Opgavebeskrivelse
Skriv et essay om opfattelser af motion og sundhed i dag, hvor du bl.a. diskuterer synspunkter i Tekst 7 og Tekst 8 samt i andre tekster, du finder på internettet.

Giv dit essay en titel. Tekstgrundlag: Tekst 7: Mathias Nielsen: ”Forfatter: Der er gået religion i ekstremløb og grøntsagssmoothies”.

Artikel i Berlingske, den 25. september 2015. Video (Tekst) 8: ”Rigtige mænd”. Vist på DR1, 2015. Varighed: 29 min.

Indledning
Til dette essay har vi fået stillet to ”tekster” til rådighed. Den første er en artikel fra Berlingske skrevet i 2015 af Mathias Nielsen, hvor titlen er ”Der er gået religion i ekstremløb og grøntsags smoothies”.

Den anden er tv-udsendelsen om ”rigtige mænd” fra 2015 på DR1, hvor fem håndværkere skal trænes op af Jacob Søndergaard til disciplinen XTERRA. Jacob Søndergaard er personlig træner og meget anderkendt inden for sundheds- og træningsverdenen.

Begge tekster handler om sundhed og træning og om, hvordan det påvirker vores liv og hverdag, enten positivt eller negativt. Jacob Søndergaard er et ekstrem passioneret og engageret sportsmenneske, som altid stræber efter at gøre det, der er mere ekstremt.

I den anden tekst vi har haft til rådighed, fremstår det tydeligt for mig, at lektor og har ph.d. i ”anvendt filosofi” ved Københavns universitet, Morten Ebbe Juul Nielsen (i det følgende kaldet ”Morten EJN”), har et helt andet syn på sundhed end Jacob Søndergaard

Uddrag
Mennesker som disse fem håndværkere i rigtige mænd, har efter min opfattelse en helt forkert indstilling til ting som motion og sundhed. I udseendelsen ser vi, at Palle simpelthen slet ikke kan spise grøntsager, hvilket for mig er helt utroligt som voksent menneske.

Det burde være Palle selv, der skulle lære hans børn derhjemme, at spise grøntsager og ikke ham selv. Palle burde ifølge mig derfor gå forrest og vise vejen til et sundt liv.

Ikke nok med at det er dårligt for ham selv, at han ikke spiser grøntsager, er det jo også dårlig indflydelse på hans børn, som hans kone også nævner i udseendelsen