Indholdsfortegnelse
Rekorder: 1.622 nye danske øl i 2017 – hele 30 nye bryggerier på et år
Fuglsang går ind på markedet for specialøl
Carlsbergs storkonkurrent indtager Danmark med ny øl – og flere er på vej
Flere danskere drikker alkoholfrit øl
Vi kan fordoble antallet af alkoholfrie øl hos os inden 2022
Supermarkedgigant ruster sig med egne mærker
Carlsberg dropper plastik omkring dåseøl i sixpack
- Miljøorganisation positiv
Hård konkurrence på øl: Bryggeriet Vestfyen går i minus
- Forstærkninger
Faktaark om Bryggeriet Vestfyen
Regnskab
Ølsalget i Danmark fordelt på øltyper
Markedsandele for øl i Danmark 2018 – Virksomheder
Markedsandele for øl i Danmark 2018 – Brands

Uddrag
I rekordåret 2017 kom der hele 1.622 nye øl på markedet i Danmark i 2017 – altså i gennemsnit næsten 4½ øl hver dag.

Danmark har nu 197 åbne bryggerier og kontraktbryggerier, som har lanceret øl. Sidstnævnte får brygget deres øl på andre bryggeriers anlæg.

30 bryggerier og kontraktbryggerier debuterede med øl i 2017 – ny rekord. Næsten en fordobling i forhold til de 16 debutanter i 2016.

Mange af bryggerierne opstår i mindre byer og på små øer, og de bidrager væsentligt til både lokal sammenhængskraft, beskæftigelse og økonomi.

Samtidig glæder vi os over, at de forkæler de danske øl-nydere med rekordmange øl for enhver smag, siger Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald.

Som noget helt nyt er Carlsberg og Royal Unibrew nu blandt de bryggerier, der lancerer flest nye øl. De er virkelig for alvor vågnet op til

hvor stor succes håndværksøl nu har i Danmark. Noget der startede op i foregangslandet USA under navnet craft beer. Med fokus på kvalitet frem for kvantitet. På nydelse frem for beruselse.

2017 blev året hvor Royal Unibrew virkelig for alvor satsede på specialøl/ håndværksøl. Med udgangspunkt i Odense hvor et nyt bryggeri blev etableret.

Ledsaget af lanceringen af de nye brands Theodor Schiøtz Brewing Co. og Kissmeyer. Der er indgået et samarbejde med Anders Kissmeyer – en af pionererne i Danmark.

Han etablerede Nørrebro Bryghus. Specielt lanceringen af Crafted By i 2017 er årsag til, at der nu også kommer mange øl fra Carlsberg. Under dette nye brand leverer Carlsberg efter et helt nyt koncept individuelt skræddersyede øl til private og virksomheder – f.eks. restauranter.

Carlsberg og Royal Unibrew satser stort på det her, fordi de forventer stor stigning i markedsandelen for specialøl/ håndværksøl i forhold til såkaldt industriøl.

---

Der drikkes specialøl i Danmark som aldrig før. Nu sender Bryggeriet Fuglsang også tre specialøl ud på hylderne i Coop og Rema1000 og til de lokale restauranter.

Markedet for specialøl i Danmark er ifølge bryggeriforeningen fra 2012 til 2017 steget fra en andel på godt fem procent til lige under 10 procent. Hylderne med specialøl er snart lige så omfangsrige som vinhylderne.

Og intet tyder på, at det er på vej ned. Til gengæld er markedet for almindelig konsum-øl på vej ned, viser tallene. De nye specialøl er tappet på brune glasflasker med ny etikette, der skal appellere til nye øl- drikkere, og prisen vil være i den lette ende af specialølpriserne.

Det er brygmester Henning Fuglsang, der har sat opskriften sammen til de foreløbigt tre nye specialøl af typen hvede, porter og American Pale Ale. Og der er et lokalt marked for det, mener Fuglsang.

-Mange kroer og restaurationer i Sønderjylland har i forvejen Fuglsang øl på fad og flaske, men deres gæster efterspørger også andre specialøl.

Det har kroerne hidtil købt andre steder. Så vi tænker, at restaurationerne nu kan få det hele hos os, fortæller Henning Fuglsang. Det er dog ikke udelukkende lokalt, at den nye specialøl skal ud.

- Vi har allerede fået hyldeplads hos Coop og Rema1000, så der kommer de nye øl ud nationalt. Men generelt er det utrolig svært at få hyldeplads hos supermarkedskæderne, siger Kim Fuglsang.