Psykologi | Omsorgssvigt | Prøveeksamen

Referat

Artiklen kommer fra videnskab.dk, og handler om adoptivbørn fra rumænske børnehjem. De her børn blev omsorgssvigtet som helt små, og fik intet opmærksomhed fra voksne. Efterfølgende blev de adopteret fra lande rundt om i Vesten, hvor de fik en god opvækst med masser af omsorg. Til trods for dette har flere af børnene taget skade som følge af den omsorgssvigt de oplevede i de tidlige leveår. Mange af de børn der tilbragte mere end seks måneder på børnehjem i Rumænien har autistiske træk, ADHD-symptomer eller andre psykosociale vanskeligheder.

Indholdsfortegnelse
1. Redegør for begreberne for omsorgssvigt og resiliens (helt kort)’
2. Analyser bilag med inddragelse af ovenstående nævnte teori.
3. Diskuter hvad omsorgsgivere kan gøre for at undgå omsorgssvigtede børn og vurder hvilke tiltag, der kan tages over for familier som eksempelvis Jørns.

Uddrag
Det er vigtigt at omsorgsgiveren holder nær kontakt til barnet, stimulere barnet tilstrækkeligt og herunder laver “ansigts duetter” med barnet, så barnet føler det får svar og respons på dens reaktioner og udtryk.

Øjenkontakt er også noget af det der har stor betydning for spædbørn, hvilket de ofte søger fra de kan holde øjnene åbne i længere tid af gangen. Her er det vigtigt at især moderen har tilstrækkeligt øjenkontakt med barnet, især når det spiser, da der kan skabes et bånd mellem barnet og moderen.

Omsorgsgiveren skal blive i nærheden af barnet, og må ikke blive væk i længere tid (især under begyndende tilknytning 2-7 måneder, her udvikler barnet selektiv tilknytning), hvis omsorgsgiveren forsvinder under denne fase, vil barnet føle sig svigtet og kan i værre tilfælde lukke helt ned.

Det er vigtigt at omsorgsgiveren heller ikke overstimulere barnet, dette vil medføre at barnet vil knokle hårdt for at få en respons, dette kan føre til at barnet tror det skal klare sig selv eller vælger at opgive helt. Hvis barnet først har trukket sig ind i sig selv, kan det medføre store forsinkelser i udviklingen og skade barnet på længere sigt.

Det er vigtigt at barnet og omsorgspersonen sammen finder en balance, for at få den bedst mulige respons og udvikling.
En anden faktor der spiller en stor rolle er følelsesmæssig smitte, hvis omsorgspersonen hele tiden er utrolig, ked af det eller følelsesmæssig tilgængelig, vil barnet kunne mærke dette, og blive påvirket af dette.

Hvis både barnet og omsorgspersonen hele tiden er urolige, vil barnet også blive træt af denne tilstand og føle sig svigtet og herunder understimuleret og kan igen vælge at lukke helt ned eller i mildere form præge barnet samspil med andre, også når det bliver voksen.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu