Pressefotografiets rolle og pressefotografens ansvar og udfordringer

Indledning
Jeg kører med vinduet åbent og mærker vinden flagre i mit hår. At køre så stærkt får blodet til at dunke i mine årer. Det ligner mig normalt ikke at køre over fartgrænsen, men jeg bliver nødt til det for at nå frem til mit møde i København i tide.

Jeg snuser foråret ind og ser de udsprungne blomsterknopper ude i horisonten.

De livlige farver er livsbekræftende for mig, og jeg bliver fyldt med en dyb glæde over livet. Pludselig hører jeg horn der dytter, dæk der skrider og et kæmpe bang.

Bilen foran mig standser, men før jeg når at reagere, er det for sent. Det sortner for mine øjne, og det ringer i mine ører.

Uddrag
Da jeg første gang hørte om billedet, kunne jeg ikke forstå fotografens beslutning. Alle mennesker ville da ikke tøve med at hjælpe den stakkels pige, eller ville de? Først da jeg var ude for min egen ulykke, forstod jeg at fotografen ikke var ene af sin slags.

Jeg ved selvfølgelig ikke om fotografen prøvede at hjælpe hende før, at billedet blev taget, men selve handlingen i at tage et billede af et andet menneske i en udsat situation, finder jeg dybt forkert.

Det der adskiller os mennesker fra aber og andre lignende dyr, er vores medmenneskelighed og næstekærlighed til hinanden.

Så selvom det er pressefotografernes job, retfærdiggør det så deres valg om at holde et kamera op foran ansigtet af et andet menneske i nød? Har pressefotografen overhovedet fået lov til at tage fotoet af individet/individerne til stede? Dette får mig til at tænke på Omayras familie.

Hvad tænker de om at billedet af deres døende datter er blevet et verdenskendt fotografi der har vundet en pris? Billedet af Omayra er for mig rigtig foruroligende og følelsesvækkende, og er sværere at glemme billeder end tekster.

Som fotografen SebastiaoSalgado beskriver, er der nogle situationer i livet, som simpelthen er for modbydelige at tage et billede af, og for mig er dette billede sådanne et eksempel.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu