Hvilken rolle har journalistik i dag?

Indledning
’Radio24syn’ er lukket ned. Hvorvidt det er gjort hævnagtigt fra politikernes side, eller om det er et reelt bud på en ny form for bedre og journalistik, vides ikke.

I så fald er der blevet sagt farvel til et de- batterende medie, som tog problemer op til debat som samfundskritikeren Georg Brandes gjorde, men nogle vil også mene, at der bliver sagt farvel til et pågående og konfliktorienteret medie, hvis for- mål udelukkende var ’at lede efter hår i suppen’.

Vi siger til april goddag til det erstattende radiomedie ’Radio Loud’, som nogle kalder et ukritisk og dovent medie, mens andre kalder det løsningsorien- teret og konstruktivt.

Men hvad er det egentlig vi som modtagere forventer af journalistikken? Debat, løsninger eller noget helt tredje?

Disse to forskellige holdninger kommer hver især til udtryk i Asger Juhls debatindlæg (2019) ”Farvel til radioen, der ødelagde den gode stemning” og i Kurt Strands mediekommentar (2018) ”Den kon- struktive journalistik er tiltrængt”.

Uddrag
Asger Juhl, morgenvært gennem flere år hos Radio24syv, udtrykker sig meget personligt gennem sit debatindlæg ”Farvel til radioen, der ødelagde den gode stemning”.

Han er farverig med ordene og klar i spyttet. En utilfreds journalist med en vrissen holdning, som skinner igennem i debatindlægget. En kritik af en beslutning, som har afgjort Radio24syv’s skæbne.

Asger Juhl beskriver beslutningen som udelukkende i politikkernes favør. ”I denne uge har folkevalgtes politiske beslutninger lukket et kritisk medie og erstattet det med et, som efter min vurdering har en mere tandløs og ukritisk profil. Belejligt for politikerne, træls for demokratiet.”

Asger Juhl mener altså, at den her beslutning skærper demokratiet, sandheden og giver derimod kun folket, politikkernes stemme. Det er politikkernes skyld, siger han. ”Sådanne oplevelser flugter meget godt med teorier om, at politikerne har lukket Ra- dio24syv som hævn for de kritiske historier.”

Radio24syn har været kendt som et meget pågående medie og specielt i henhold til politikerne har der været knas. Politikerne har gennem en længere periode været utilfredse med afsløringerne og konfrontationerne. Derfor skulle dette eftersigende være politikernes forsøg på at give journalisterne mundkurv på.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her