Indledning
Sexisme er endnu i dag en del af vores kultur og begrænser især kvinders udfoldelser. Selvom kvinder fik stemmeret i 1915, er der stadig noget at kæmpe for i forhold til ligestilling.

I dag skal kvinder forhandle sig til ligeløn, og på flere arbejdspladser bliver kvinder seksuelt udnyttet. Kvinder er i mange år blevet begrænset af samfundet, især i 1800-tallet.

I dag er kvinderne blevet mindre naive og mere kritiske. I Herman Bangs novelle ”Pernille”, der udkom i 1880 i novellesamlingen Tunge melodier

møder vi Marie som lykkeligt tager til karneval, men som på sin vis ender ulykkeligt. ”Pernille” handler om Marie, som klæder sig ud som Pernille, da hun skal til Karneval.

Uddrag
Det burde hun vide, da tjenestepiger ikke er fine nok til at deltage i karnevaller. Da de ankommer til karnevalet, er det første hun tænker på Hr. Herløv. Pernille er tydeligvis forelsket, og har været det hele vinteren. (s.34 l. 6) ”[…]

Den lille Pernille var forelsket.[…]” Hun tør alligevel ikke helt udtrykke sig selv overfor Hr. Herløv. Hun er bange for, at han griner af hende. (s.35 l.1) ” […]

Aa, hvor Musikken dog lød dejlig, ligesom Fuglesang, tænkte Pernille, men hun sagde det ikke, hun turde ikke; saa vilde han le ad hende, han lo saa tidt, naar hun sagde noget af det, hun saadan rigtig følte helt indvendig. […]”

Hendes frygt for at sige noget, han vil grine af, viser at hun ikke vil blotte sig. Hun vil gerne imponere ham så meget som muligt, og tager en facade på.

Det viser også at Hr. Herløv har magten. Det er ham, der griner af hende og ikke omvendt. Hr. Herløv kommer med adskillige komplimenter til Pernille, han charmerer sig let ind på hende. (S. 34 l. 4)

”De er yndig, Frøken Holm, sagde han pludselig, ganske yndig.” Han er en kvindeforfører, og ved lige, hvor han skal gøre Pernille blød i knæene. Til sidst i novellen sender Hr. Herløv et brev til Marie. (s. 37. l. 16) ”-

Ogsaa for Dem, Frøken, var jo alt det, der hændte i Aftes, kun en lykkelig Spøg.” Det hele viser sig at være spil for galleriet, fra Hr. Herløvs side af.

Igen viser det, at det er ham der har magten, da han har udnyttet Marie. Hr. Herløv har mange muligheder, når det kommer til kvinder, og er ikke bange for at blotte sig. Samfundet dengang tillod generelt flere muligheder for mænd.

Novellen har en scenisk fremstillingsform, hvilket også er med til at underbygge den impressionistiske skrivestil. Vi følger handlingen tæt som i en scene, og den fortælles i medsyn.

Herman Bang anvender sanseord, og beskriver handlingen scenisk med især replikker og tankereferater. Bang er trådt helt tilbage i teksten, og undlader at vurdere handlingen.