Indledning
En sommerdrøm er skrevet den 18. december 1881 af Herman Bang. Herman Bang er født den 20. april i Asserballe og døde den 29. januar 1912.

Hans levede hans ungdom i hertugdømmet Slesvig, hvor Hermans far var Sognepræst, hans familie var derfor meget religiøse.

Herman Bang er blevet meget kendt i Danmark for hans skrivestil. Hermans skrivestil er nemlig impressionistisk og han bruger mange nuancerede sprogbilleder og han forstår at holde læseren i historien med de mange detaljer af både natur og mennesker.

Den impressionistiske skrivestil bruges til at skabe de her fyldige tekster, med fokus på øjeblikke og ikke på helhed og overblik.

Derfor skal man, som læser også være klar til at fortolke når man læser tekster, med denne skrivestil. Alt dette får vi også tydeligt at se i En sommerdrøm.

Uddrag
En sommerdrøm handler om en dreng og en piges bekendtskab. De 2 personer deler en masse fantastiske øjeblikke gennem hele historien, som er meget detaljeret forklaret.

Det starter med, at de mødes ved jasminbusken, deres sædvandelige mødested, og sniger sig derefter ud i natten væk fra en fest.

Der er er en mærkelig stemning ved deres møde. Stemningen er meget akavet og personerne spurgte De.” (Linje 20).

Pigen forventer altså, at de kysser når de mødes, men det sker ikke. Det må derfor formodes at de er eller har været et par.

De begynder derefter at tale og hele natten går med det. Efter den nat har de slået op. Drengen og pigen ved ikke rigtigt, hvorfor de slår op, men de følte, at det var det rigtige at gøre.

”Spørg ikke, hvorfor det maatte dø. Det fødtes om Dagen i et Smil, og vi vidste kun, nu var vi mødtes; det døde ved Aften uden Ord, og vi saae kun, at Alt var forbi.” (Linje 2-3).

Det er netop, deres brud, som er konflikten gennem historien, hvordan de begge deler de her fantastiske øjeblikke men alligevel slår op.

Da de har slået op flyttet drengen væk. Efter dette får vi rigtigt mange flashbacks omkring hvor dejligt deres forhold var før hen. siger ikke noget. ”

Vi havde ikke talt, men pludselig saae De op: ”Hvorfor kysser Du mig ikke?”

spurgte De.” (Linje 20). Pigen forventer altså, at de kysser når de mødes, men det sker ikke. Det må derfor formodes at de er eller har været et par.

De begynder derefter at tale og hele natten går med det. Efter den nat har de slået op. Drengen og pigen ved ikke rigtigt, hvorfor de slår op, men de følte, at det var det rigtige at gøre.

”Spørg ikke, hvorfor det maatte dø. Det fødtes om Dagen i et Smil, og vi vidste kun, nu var vi mødtes; det døde ved Aften uden Ord, og vi saae kun, at Alt var forbi.” (Linje 2-3).

Det er netop, deres brud, som er konflikten gennem historien, hvordan de begge deler de her fantastiske øjeblikke men alligevel slår op. Da de har slået op flyttet drengen væk.

Efter dette får vi rigtigt mange flashbacks omkring hvor dejligt deres forhold var før hen. 2 Hele historien forgår over en sommer i Nordsjælland. De er flere personer ude i et hus, ”Villa ida”.

Huset ligger ude i en skov med mange søer omkring huset. Der er i novellen tale om 2 forskellige miljøer, som skifter i takt med vores 2 hovedpersoners forhold.

I starten af forholdet, som ses gennem flashbacks sent i novellen, er miljøet smukt og de har ikke slået op endnu. ”Hvor Tjørnen duftede!

Den lagde sig, den duftsvangre Vellugt, under de lave Træer næsten for krydret og tung. Og imedens jeg holdt Tjørnen til Side, der strejfede Deres Kinder, aandede De langt gjennem de aabnede Læber og hviskede:

”Her bliver man syg af Lykke.”” (Linje 84-88). Men da drengen følger pigen ned til søen, forbi jasminbusken, ændres miljøet.

Det bliver mere mørkt og er meget præget af den stemning der er mellem de 2 personer. ”Skyggerne lignede Fugleskræmsler, der flød paa Sundet” (Linje 24-25).