Analyse af Hjemme af Herman Bang

Indledning
Novellen ”Hjemme” er skrevet af impressionisten Herman Bang i den litterære periode Det Moderne Gennembrud. Herman Bang kommer fra Als, hvor han blev født i 1857. Han debuterede allerede i en alder af 22 år, som litteraturkritiker med essaysamlingen ”realisme og realister” . Herman Bang fik for alvor sit gennembrud med romanen ”Haabløse slægter”, hvor han derefter har skrevet en række velkendte romaner og noveller. Han udgav i 1880 sin første novellesamling ”Tunge Melodier”, som novellen ”Hjemme” findes i . Jeg vil analyserer novellen, hvorved jeg også vil komme ind på det moderne gennembrud.

Uddrag
Ingeborg synes til at være en ung kvinde, idet hendes mand Vilhelm er 10 år ældre. Der fokuseres i historien ikke på hendes ydre, men derimod hendes indre. Hendes psyke synes meget ustabil, idet hun relativt hurtigt og kraftigt skifter humør. Et eksempel på dette kunne være det dårlige humør ekvipagen, hvorefter det skifter i lejligheden kort tid efter. Til grunde for dette skyldes hendes frygt for konfronterer Vilhelm om brevet. Hun er ekstremt bange for det, og specielt den måde han vil reagerer.

Dette ses tydeligt da hun skal konfronterer ham, hvor hun græder og skælver. Dog synes det også til, at det blot er tanken om at skulle være hustru der skræmmer hende, hvilket kunne stemme overens med en ung alder. Indtil da, har deres forhold kun været en dans på røde roser. Man nu skal det være alvor ifølge Vilhelm. Dette skræmmer hende. Fordi da de var på bryllupsrejsen var alt godt og nærmest idyllisk. Men da de kommer hjem træder alvoren og virkeligheden frem, og dette er en mavepuster for hende. Dog føler hun også en vis glæde ved den nye tilstedeværelse, som ses i hendes reaktioner da hun ser deres hus. Hun blomstrer enormt op, og er meget nysgerrig.

----------

Sproget er meget tidstypisk. Substantiverne er fx skrevet med stort som ses ved ”lidt efter var Lysene” . Dertil bruges der fx dobbelt a som erstatning for et å. Et eksempel på dette er fx ”Saa hun føler sig..”. Dertil er den meget præget af replikker, hvilket man brugte dengang, som også godt stemmer overens med at den er fremstillet scenisk. Man får altså som læser en større rolle, ved selv at skulle skabe sig en historie ud fra fortællingen. Dertil er den objektivt fortal af fortælleren, da der ikke gives udtryk for nogle subjektive holdninger. Det er direkte beskrivelser, som om man var en flue på væggen.

Få adgang til hele opgaven

Upload en opgave og få adgang til denne opgave

Hvor brugbar var denne opgave?

Klik på stjernerne for at bedømme opgaven!

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal anmeldelser

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!