Indledning
Denne analyse vil analysere og fortolke novellen ”Skuffet”, der er skrevet af Herman Bang samt perspektivere teksten litteraturhistorisk. Herman Bang er født d 20. april 1857 og er født og opvokset i Jylland.

Han debuterede i 1879 med Dramaerne ”Hverdagskampe” og ”Du og jeg” . Han er kendt for hans impressionistiske fortælleteknik og stil .

Novellen starter ud med at finde sted på Langelinje ud mod den svenske kyst. Det er forår men på trods af det er der kun få mennesker at finde.

En ung mand er ude på en gåtur. Han går langsomt og slentrende. Han får øjenkontakt med en yngre dame i en herskabsvogn men hun undgår hans blik.

Uddrag
Udseendet på manden vi møder på Langelinje og til ballet beskrives som værende ungdommeligt og kønt, samt med at han har et ansigt der er blødt og barnligt .

På Langelinie er han ude på en gåtur trods det blæsende vejr . Hans gang beskrives som ”Han gik langsomt - - med en skødesløs, slendrende Gang” .

Hvilket givet os et syn af at han går på en trist og slatten måde, som om han er ked af det og træt. På gåturen sætter han sig også på en bænk og stirrer ud med et trist blik .

Han har tanker der piner ham og som han helst vil glemme . De tanker er fra den hændelse der sker til ballet. Her bliver han nemlig udnyttet af en dame.

Hun udviser interesse for ham til ballet og de aftaler at danse sammen . Han havde mødt hende før og var blevet bedåret af hende og hun havde erobret hans hjerte .

Under ballet sidder han inde i kabinettet og drømmer om damen, som han kalder sin unge kærlighed .

Her overhører han hende gør nar af ham og finder ud af at hans kærlighed på ingen måde er kend kendt, selvom hun har givet udtryk for andet .

Det er efter denne hændelse at han for første gang oplever skuffelse i sit liv . Hvilket også fortæller os læsere at han har haft et relativt nemt liv, hvis han aldrig har oplevet skuffelser før.

Damens udseende beskrives som værende smukt med fængslende øjne og et smil . Hende øjne og smil beskrives igen på side 203; ”… om to øjne, der straalede saa uimodstaalig bedaarende

om et smil, der lo og spøgte saa uimodstaaelige…”. Det er hvordan manden ser hende og det er tydeligt at han er helt forelsket i hende.

Hun bærer et langt raslende slæb til ballet, hvilket viser hun er en del af det fine selskab. Damen omtaler manden som sin lille student på side 204 og derfor må vi antage at hun er ældre end ham.

Hun beskrives også som at opføre sig koket , hvilket vil sige at hun forsøger at gøre sig interessant overfor andre. Da hun fortæller hendes veninder om at hun udnytter sin lille student nævner hun at det er for at bringe sekretæren i fortvivlelse .

Det siger meget om hende som person, nemlig at hun vil lade det gå ud over andre for at få det hun vil have og at hun godt kan lide at lege rundt med mænds følelser.