Indholdsfortegnelse
Overvågning vs. underholdning

Optimer dit sprog - Klik her og bliv verdensmester i at skrive opgaver

Uddrag
Ordet omkring overvågning har ændret sig i løbet af årene. Mens George Orwells roman 1984 gjorde overvågning til et skræmmende begreb, er det nu blevet mere acceptabelt og endda underholdende for mange mennesker.

Overvågningsforskeren Peter Lauritsen påstår, at vi er begyndt at finde balancen mellem den "statslige" overvågning og den mere "underholdende" overvågning i vores daglige liv, i hvert fald i Danmark.

Dette viser en ændring i vores holdning til overvågning som helhed.

I teksten fremhæver Peter Lauritsen, at det især er de unge, der har bidraget til en ny opfattelse af overvågning i samfundet.

Dette skyldes blandt andet reality-shows som Paradise Hotel og Big Brother, hvor overvågning af deltagerne udgør en central del af programmet.

Selvom man skulle tro, at deltagerne ville være bange for overvågning af deres private aktiviteter, så er det faktisk ikke tilfældet. Tværtimod ser de overvågning som en vej til berømmelse.

Peter Lauritsen mener, at denne tankegang bidrager til ideen om, at overvågning blot er underholdning.

Lauritsen fastslår desuden, at synet på overvågning afhænger af intentionen og målet med den pågældende overvågning.

Der er stor forskel på den overvågning, man oplever i hverdagen, f.eks. i butikker, og den form for overvågning, som mediehungrende unge mennesker udsættes for 24/7.

Det er vigtigt at erkende, at overvågning ikke kun har én fast betydning, men kan have forskellige mål og konsekvenser.

Lauritsen påpeger også, at vores liv i et overvågningssamfund, hvor medierne spiller en stor rolle i overvågningen, har gjort os mere accepterende over for ideen om at blive overvåget.