Opgavebeskrivelse
Opgaver
Opgavesættet består af 5 opgaver og forskellige bilag om ølbranchen, der skal anvendes i besvarelsen af opgaverne. I nogle opgaver er der angivet hvilke bilag, du som minimum skal inddrage i besvarelsen.

I andre opgaver er der ikke angivet hvilke bilag, der skal inddrages. Her skal du anvende de bilag, som du vurderer er relevante.

Du behøver ikke at skrive i din besvarelse (dog undtaget opgave 1, hvor de skal inddrages), hvilke bilag du har anvendt til besvarelse af de enkelte opgaver.

Uddrag
Danmark var i 2017 godt aktiv med hensyn til bryggerier. I 2017 debuterede 30 nye bryggerier og kontraktbryggerier med øl, hvilket er en ny rekord her i Danmark. Efter de 30 bryggerier kom til, var antallet af bryggerier i Danmark steget til 197.

Mange af bryggerierne opstår i mindre byer og på små øer, og bidrager til det lokale samfund og dens økonomi.

2017 var desuden også året for flest nye præsentationer af øl. Her blev der præsenteret 1.662 ny øl. Danske Ølentusiaster glæder sig over udviklingen, som gør at Ølforbrugere har fået flere valgmuligheder.

En undersøgelse fra Danske Ølentusiaster fortæller, at 2018 er et år, hvor mange nye bryggerier åbner.

Dog er danske mikrobryggerier hårdt presset, og det er grundet industribryggerierne fører sig frem som mikrobryggerier dog med en helt anden omkostningsstruktur.

Det gør at mikrobryggerierne slet ikke kan hamle op med de prissætninger industribryggerierne har sat sig.

Desuden kan det være svært for forbrugere at skelne mellem øl brygget af de store og øl brygget af de små.

Derudover kan de have fatale konsekvenser for de små bryggere. Kigger man desuden på bryggeribranchens Finans, så det heller ikke ligefrem den bedste.

De fleste bryggerier har markant flere underskud og negative egenkapitaler end hvad den gennemsnitlige danske virksomhed har.

Kaj revisor i revisionskoncernen EY, fortæller at den store stigning i antallet af mikrobryggerier og den store konkurrence fra storebryggerne giver økonomiske problemer og konkurser.

Anders Busse Rasmussen, der stod i spidsen for Indslev Bryghus, hvis konkursbo er overtaget af Vestfyn, har haft mærke af Carlsbergs og Royal Unibrews kræfter på markedet for specialøl.

Carlsberg og Royal Unibrew har modsat de små spillere, haft mulighed for at sætte deres øl på hylderne i detailkæderne og restaurationerne. Carlsberg afviser dog, at de store bryggerier intager markedet for specialøl og presser de små.

Kilder viser desuden at Carlsberg og Royal Unibrew har den helt store markedsandel. Carlsberg med 53,5% og Royal Unibrew med 23,5%. Dog har Tuborg en stor del af de forskellige mærker der befinder sig ude i butikkerne.

De har af brands 32,3% mens Carlsberg kun har 14,4% og Royal Unibrew 11,1% Det viser dog derfor tydeligt at mindre bryggerier har svært ved at komme på marked da der er en hård konkurrence og selvom, mange ny mikrobryggerier kommer på markedet har de svært ved at blive.