Modstandsbevægelsen | DHO

Problemformulering
I denne opgave vil der blive redegjort for udviklingen i den danske modstandsbevægelse, derefter vil der blive analyseret en artikel af ”Fri Presse med fokus” med titlen Næsten alle har en chance for at blive sabotører”.

Til sidst vil der blive diskuteret konsekvenserne ved valget om aktiv vs passiv modstand.

Indledning
Et frit Danmark! Det var hvad modstandsbevægelsen kæmpede for i 1940 da Danmark var besat af Tyskland under 2. verdenskrig.

Danmark var splittet - regering ville fører en samarbejdspolitik med den tyske regering, som ville servere Danmark på et fad til den tyske undertrykkelse.

Tyskland overtog og invaderede på højtryk verdenen, og bevægede sig ind i Danmark og Sverige som en strategisk mulighed for at ødelægge eventuelle alliancer, og for at have en fordel overfor fx England.

Tyskerne blev mødt med lille modstand og kunne marchere næsten urørte og ubekymrede hen over den danske grænse, grundet at den danske regering ikke ville gøre noget, for at komme på tyskernes dårlige side.

Tyskland startede besættelsen den 9. april kl 04.15, da de første tropper rykkede ind over grænsen fra forskellige sider af Danmark.

De var stærkt armeret og godt og vel et kvarter efter besættelsen startede - der havde Danmark allerede overgivet sig, og det tyske militær kunne fortsætte sin rute gennem Danmark via Aalborg lufthavn harmløst.

Den danske befolkning undrede sig over hvor modstanden blev af og det var baseret på de grundværdier og vilkår modstandsbevægelsen blev født som reaktion på statens passive tilgang til nazi-Tysklands invadering.

Men Hvordan udviklede modstandsbevægelsen sig? Hvorfor valgte de at gøre aktiv modstand? Hvem i Danmark var det helt præcist der gjorde modstand?

Det er hvad denne opgave vil tage hånd om, dykke ned i modstandsbevægelsens værdier og besvare netop de spørgsmål.

Indholdsfortegnelse
Indledning m. problemformulering: 2
Metode: 2
Redegørelse: Redegør for udviklingen i den danske modstandsbevægelse. 3
Analyse af artiklen ” Næsten alle, der får Chance til det, bliver sabotører” 4
Diskuter konsekvenserne ved valget om aktiv eller passiv modstand. 7
Konklusion: 9
Litteraturliste: 10
Bilag: 11

Uddrag
Redegørelse: Redegør for udviklingen i den danske modstandsbevægelse. Den danske modstandsbevægelse levede det farlige liv under anden verdenskrig.

Det var dem der tog kampen op mod de tyske tropper og militær, da den danske regering intet gjorde.

De stod for sabotage og den illegale presse i besættelsestiden, for at informere borgerne om hvad der foregik.

Danmarks regering valgte at have en neutral holdning til den tyske samarbejdspolitik der blev opstillet for dem, hvilket de danske borgere ikke satte pris på, eller havde lyst til at involvere sig i.

Under besættelsen var det primært mænd i alle aldre der valgte at melde sig ind i modstandsbevægelsen, der også havde mange forskellige grupper, som alle stod for noget forskelligt. Nogle af de mest kendte grupper var Hvidsten gruppen og BOPA.

Da de tyske soldater gik over den danske grænse den 9. april 1940 - uden den store modstand fra den danske stat -

tog det ikke mange timer før de danske borgere begyndte at gruppere sig og danne små organisationer, og diskuterede deres afsky for samarbejdspolitikken og den mangel på kampgejst den danske stat havde.

I starten var det kun små aktioner, der blev begået som for eksempel stenkast mod de tyske soldater fra en respektabel afstand eller små tilsvininger hvor de hurtigt fik benene på nakken efter.

Det startede ud med arbejdsklassen i alle aldre og køn, der gjorde modstand, men senere hen nåede budskabet ud til folk af højere rang som fx det danske militær og politi.

Indblandingen af det danske politi gjorde, at en militær efterretningstjeneste kunne give informationer til de allierede omkring den tyske hær, og hvor de befandt sig og hvad de lavede.

Gennem modstandsbevægelsen kom der en masse store navne ud, som bidrog aktivt til nogle af de kerneaktivitet, som modstandsbevægelsen begik.

Der er fx Hans Ebbe Munck som var en korrespondent fra Stockholm, og en journalist der hjalp til med den illegale presse.

Han fik kontakt til gruppen ved navnet Special Operation Executive (SOE), som var en hemmelig britisk efterretnings- og sabotageorganisation.

Han var en af kerneleddene i at få transporteret de danske jøder til Sverige og våbentransporten til den danske modstandsbevægelse, da de engelske styrker ville kaste våben ud fra fly til dem.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu