Modstandsbevægelsen under 2. verdenskrig | DHO

Indledning
Jeg har valgt at arbejde med emnet 2. verdenskrig som underemne til vores hovedemne ”Danmark i Krig”. 2. verdenskrig var en konflikt på globalt plan, som begyndte da Nazityskland angreb Polen.

Krigen vil blive husket for den store forfølgelse og mord på befolkningsgrupper med anderledes religion, race og seksualitet. Her har jeg valgt at afgrænse min opgave til at omhandle Modstandsbevægelsen med fokus på modstandsgruppen ”Hvidstens gruppen”.

Modstandsbevægelsen var aktiv i forbindelse med Danmarks besættelse og begyndte på baggrund af den store kritik der har været af samarbejdspolitikken mellem Nazityskland og Danmark under besættelsen. Den danske regering havde problemer med at forebygge og forhindre sabotager, hvilket senere resulterede i at dødsstraf måtte blive indført, og heller ikke dette var en løsning.

Indholdsfortegnelse
Indholdsfortegnelse ............................................................................... 2
Problemformulering ......................................................................................... 3
Indledning og Metodeafsnit ......................................................................... 4
Redegørelse ................................................................................................... 5
Fakta-fiktionsanalyse ...................................................................6 – 7 – 8 – 9
Vurdering og diskussion ................................................................... 10
Konklusion ........................................................................................................ 11
Litteraturliste og bilag ...................................................................................12 – 13

Uddrag
Efter Danmark blev besat af Nazityskland i 1940, blev der indgået en samarbejdspolitik mellem den danske regering og tyskerne med ønsket om at redde Danmark og den danske befolkning fra krigsødelæggelser og bevaringen af den danske regering.

Dog var det den danske regerings opgave at bekæmpe modstandsgrupper og sabotørerne.

I starten var der samlet set en overvejende stabil opbakning til samarbejdspolitikken fra befolkningen, dog gik der ikke længe før modstanden gav sig til kende ved mindre sabotager men egentlig ikke nogen fast organiseret sabotage.

Det var senere i krigen at organiserede grupper begyndte en seriøs modstandsbevægelse mod nazisterne i håbet om at kunne gøre en forskel for det danske folk, f.eks. ved at sabotere togskinner som var besat af tyskerne. Vi kender i dag til forskellige modstandsgrupper der bestod i perioden.

Churchill-gruppen er en af de mere omtalte, som bestod af yngre drenge der startede med at lave narrestreger for senere så at brænde tyske togvogne indtil de i 1942 blev anholdt og fængslet. En anden type modstandsgruppe var ”Hvidstensgruppen” som bestod af landsbyfolk der hentede våben og sprængstoffer som blev nedkastet fra engelske militærfly, med hovedsæde i Hvidsten Kro og kroejer Marius Fiil og konen Gudrun i spidsen for gruppen.

Det hele blev udført og planlagt i samarbejde med Special Operations Executive Ole Geisler som var ham der i første omgang kontaktede Marius Fiil med henblik på samarbejdet om at bortskaffe våbnene samt at huse agenterne indtil de skulle sendes videre.

Hele Fiil-familien blev inddraget i modstandskampen, hvor der efterfølgende kom opbakning og hjælp fra lokale i landsbyen samt kroens naboer og venner.

Gestapo anholdt d. 11. marts 1944 12 medlemmer af Hvidstensgruppen da to faldskærmsagenter i december 1944 blev anholdt og under tortur røbede hemmeligheden og organisationen bag Hvidstensgruppen.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu