Indledning
”Et billede siger mere end tusind ord. ” Sådan lyder et meget kendt og nærmest klicheagtigt ordsprog, som har et meget klart budskab.

Men kan det virkelig passe, at ligegyldig hvor mange ord jeg bruger, så vil jeg aldrig kunne beskrive et synspunkt eller en oplevelse lige så godt som et billede?1 Og hvad er det der sker med virkeligheden på et billede?

Det er en realitet, at der har eksisteret billeder i mange tusind år lige fra hulemalerier fra stenalderen, selvportrætter i 1500-tallet og til i dag, hvor vi har fotografier og film.

Hver dag bliver individet bombarderet med billeder i det offentlige rum, i aviser, blade og i det private hjem i form af nettet og tv.

Men hvilken betydning har billedets udvikling for vores opfattelse af virkeligheden og forståelse af omverdenen?

Uddrag
Billeder har altid fungeret som et fantastisk middel til at vise det skønne og smukke i tilværelsen, som især var tydeligt i romantikkens Biedermeier-malerier. Men billeder kan også afspejle den mørke side af virkeligheden som et bevis på verdens elendighed.

Billeder er blevet en form for dokumentation af verdenssituationen, og det er lige fra små til store katastrofer. Det er lige fra billeder af flere hundrede flygtninge, som drukner på rejsen over Middelhavet, til terrororganisation Islamisk Stats angreb på civil befolkningen i Mellemøsten.

Mere grusomt. Mere forfærdeligt. Mere ubarmhjertigt kan det ikke blive. Spørgsmålet er så bare, om vi bare helst vil undgå disse hjerteskærende billeder, for hvor meget kan jeg som enkelt individ egentlig gøre?

Og er billederne ikke mere traumatiserende end gavnlige? Som 18 årig studerende vil jeg mene, at der skal være en langt skarpere grænse for, hvad man tillade sig at offentliggøre af billeder på de forskellige medier, fordi det er langt fra kun voksne, som har adgang til de meget stærke billeder.