Eksamenssæt onsdag den 13. august 2014 – opg. 3 Dokumentarisme og virkelighed – Essay

Indledning
Som filmelsker har jeg altid været interesseret i forskellige genrer. Da jeg var mindre, var jeg nok mere tilbøjelig til at nyde en simpel “feel-good” amerikaner-komedie end en gravalvorlig dokumentar om Blitzkrieg, og hvad de nu ellers altid har sendt på National Geographic. Da jeg blev en smule ældre fik jeg øjnene op for, at dokumentarfilm faktisk var en helt ny form for spændingsfilm. For spændende var den jo, og så skildrede den oven i købet også virkelige hændelser!

Uddrag
I en dokumentarfilm kan man argumentere for, at der ikke er “roller” eller “karakterer”, idet det er mennesker fra virkeligheden der skildres. Mange vil dog mene, at disse mennesker netop bliver karikeret gennem kameralinsen på grund af det faktum, at det er et filmhold der formidler “sandheden”. Disse pointer hiver tidligere chefredaktør for Politiken, Bo Lidegaard, fat i, i teksten Dokumentarfilm er en del af den virkelighed de skildrer, som blev udgivet i Politiken den 21. oktober, 2012.

Bo Lidegaard nævner Lumière-brødrene og deres form for dokumentarisme i 1800-tallet. Om deres optagelser så var de mest rendyrkede stykker virkelighed kan man diskutere. Sagen er, at tilgangen til “dokumentarisme” har ændret sig siden dengang hvor begrebet sandsynligvis ikke fandtes. Lumière-brødrene havde blot et ønske om at filme, og derfor filmede de noget så basalt som mennesker der gik forbi på gaden.

Få gratis adgang til opgaven

Upload en af dine egne opgaver og få adgang til denne opgave. Det tager kun 2 minutter