Dokumentarisme og virkelighed

Indledning
Dokumentarisme er en populær genre og virkeligheden skildres flittigt af forskellige aktører. At dokumentere virkeligheden objektivt og ikke mindst sagligt kan være en svær størrelse og man kan nemt komme til at manipulere med virkeligheden, selvom det egentlig ikke var hensigten.

Derfor kan det også være svært at skelne mellem dokumentarisme og virkelighed, idet dokumentarismen og virkeligheden godt kan blive blandet sammen, fordi dokumentarismen ikke kan undgå at blive en del af den virkelighed som skildres.

Virkelighed er et flygtigt begreb og virkeligheden er ikke den samme for alle. Hvordan kan man skelne mellem ting, der rent faktisk eksisterer og noget, der ikke gør? Det store spørgsmål er, hvad forskellen på dokumentarisme og virkelighed egentlig er.

Uddrag
Denne problemstilling bliver behandlet i Bo Lidegaards debatindlæg Dokumentarfilm er en del af den virkelighed de skildrer, udgivet på Politikens hjemmeside d. 21. oktober 2012.

Lidegaard tager udgangspunkt i dokumentarismens spæde start med brødrene Lumières skildring af livet i hjembyen Lyon.

Brødrene Lumière skildrede virkeligheden, som den var. De viste folk, der kom og gik og passerende hestevogne. De gjorde det simpelt. En lang række dokumentarister har haft ambitioner om at vende tilbage til denne simple måde at dokumentere på.

At være fluen på væggen som kan observere virkeligheden uden selv at være en del af den. Denne ambition er ikke meget anderledes end historikernes ambitioner. Historierne bestræber sig også på at dokumentere virkeligheden, som den var.

Det gik dog langsomt op for historikerne, at det er umuligt at skildre virkeligheden fuldstændig virkelighedstro og slet ikke afvige fra sandheden.

Historikerne satte det som et mål at skildre virkeligheden så tæt på virkeligheden som muligt, men virkeligheden er ikke en størrelse som kan fastlægges og der er ikke ét endeligt facit.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu