Analyse af et uddrag fra ”Drøm og Virkelighed” af Thomasine Gyllembourg

Indledning
Novellen er skrevet af Thomasine Gyllembourg (1773-1856). Hendes søn Johan udgav i 1833 3 bind, som hed ”noveller af Thomasine Gyllembourg”, hvor dette uddrag kommer fra. Den ligger i perioden 1800-1850, hvilket gør at den er præget af tiderne biedermeier og romantikken. Thomasine arbejdede meget med noveller, hvilket dette også er, og genren er episk/prosa. Hun brugte sine personlige erfaringer i sin skrivning. Hun skriver meget om hverdagens gang, hvor forholdet til familien var omdrejningspunktet. Her kom hun meget ind på trygheden og nærheden i familien, hvilket er grundlaget til om man er lykkelig eller ulykkelig. Hun skriver meget om kvindens rolle, hvori hun bruger mange af de iagttagelser, hun har haft igennem sit eget liv gennem det københavnske borgerskab, venner og familie.

Uddrag
Periodens træk ses tydeligt i novellen. Det er historien og hverdagen, hvor bag der bag væggene i huset gemmer sig en spændene fortælling, lige såvel som der er i alle andre hjem. Men hvor man tegner et vis billede af sig selv i forhold til samfundet, samt hvordan man ønsker at fremstå.

Billedet ”Fru Gyllembourg læser op af sine hverdags-historier for J.L Heiberg og frue” er fra 1870 og er malet af Wilhelm Marstrand. På billedet ser vi Thomasine Gyllembourg, som læser op for J.L Heiberg og fruen i deres hjem.

Få adgang til hele opgaven

Upload en opgave og få adgang til denne opgave

Hvor brugbar var denne opgave?

Klik på stjernerne for at bedømme opgaven!

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal anmeldelser

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!