Medier og politik | Samfundsfagsopgave | 10 i karakter

Indholdsfortegnelse
Delopgave 1
Delopgave 2

Uddrag
Medierne består af alle de forskellige steder, hvor borgerne kan finde information om det der foregår i samfundet.

Det er hovedsageligt massemedier der fylder mest i dag, så som internettet, mobiltelefonerne, TV og radio. Massemedier er medier, der kan nå ud til en masse borgere på én gang.

Disse mediers funktion er at informere om alt mellem himmel og jord, og ikke mindst hvad der sker inde på Christiansborg, altså opdateringer fra de politiske beslutninger og diskussioner.

Figur 1 illustrer meget godt, hvordan den overordnede proces finder sted, og i hvilken rækkefølge. Forfattere, journalister, værter osv. Afsender en information til en modtager, gennem forskellige medier.

---

I et speciale skrevet af de journalistuddannede RUC­kandidater Trine Møller og Charlotte Hede, bliver der gravet i forholdet mellem politikere, journalister, kilder og spindoktorer.

De har nemlig gennem undersøgelser fundet ud af, at tingene på Christiansborg ikke helt foregår som vi tror de gør.

Når det omhandler brug af uafhængige kilder, tror journalister oftest, at uafhængige kilder er sikre, da de netop selv kan navigere i, og udvælge dem de selv ønsker.

Dog fortæller en anonym spindoktor for en minister, at de samtidigt med at fortælle historien, ”… ringer jeg til den eller de aktører, som journalisten muligvis ringer til og fortæller, at journalisten har den her rapport

og at han nok snart ringer aktøren op.” Aktørerne har nemlig altid interesse i, at være på god fod med ministeriet.

Det bliver derfor en illusion, når journalisterne tror at de uafhængige kilder er sikre. Spindoktorer er oftest selv tidligere journalister, og kan derfor gennemskue situationen.

Journalisterne kan også selv forme politiske udspil og holdninger, ved at tilbyder politikerne at sige ting, som journalisten har skrevet på forhånd.

I specialet fortæller en journalist om, hvordan det typisk foregår, hvis politikeren ikke er til at få fat på.

Journalisten ringer til en politikers spindoktor og præsenterer et citat som politikeren måske ville sige, hvorefter spindoktoren afklarer det med politikeren. Det er jo journalisterne der kræver, at de melder noget ud.

I artiklen hævdes der også, at ”sladder er magt” , hvilket betyder at historierne konstant er til forhandling. Journalister og politikere mødes jo konstant på gangene og til frokost, og her er den helt store handelsvare netop sladder.

Sladder indebærer jo historier om hinanden som kan være skadelige for modstandere, og styrke spindoktorens politiske parti. Derfor forhandles der en del med dette, da journalisterne jo også er ude på at få en god historie.

Dermed udledes der jo et dilemma, for disse journalister burde jo være vagthunde, og ikke spise frokost med dem.

Trine møller udtaler i artiklen, at ”Vi ser det som et demokratisk problem, at forhandlingerne om historierne foregår i det skjulte” .

Borgerne har jo netop en forventning om, at journalisterne fungerer som objektiv vagthunde, og ikke som forhandlingspartner der søger efter egen gevinst.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu