Indledning
Lykke –Per, en roman af Henrik Pontoppidan. Romanen er udgivet i 1898, og er kategoriseret som en udviklingsroman.

Bogens forfatter, Henrik Pontoppidan er født i 1857 i Fredericia. Henrik Pontoppidan er stammer fra en præstefamilie, der talte 16 børn og 2 voksne.

Henrik Pontoppidans far, Dines var præst ved Trinitatis kirke og havde især en forkærlighed for det gamle testamente.

Henrik Pontoppidan havde ud over at være en dygtig forfatter, en stor passion og en god forståelse for matematik og praktisk håndværk.

Henrik Pontoppidans forhold til religion, var meget skeptisk og decideret tvivlende. Han søgte i 1873 ind på Polyteknisk Læreanstalt i København for at læse til ingeniør, men droppede ud af studiet kort før den afsluttende examen, for at blive forfatter.

Uddrag
Lykke –Per er Henrik Pontoppidans hovedværk. Med blot en smule kenskab til Henrik Pontoppidans eget liv, er det nemt for læseren at se hvordan Lykke –Per, eller Peter Andreas Sidenius, er en direkte skildring af Henrik Pontoppidan selv.

Lykke –Per er nærmest en selvbiografi. Per, er født ind i en indre missionsk præstefamilie. Pers far, er sognepræst og Pastor Sidenius prædiker både i kirken og hjemme helst om det gamle testamente.

Per er dygtig til matematik og praktisk håndværk, og søger derfor meget væk fra de kristne budskaber.

Per søger derfor ind på Polyteknisk Læreanstalt i København for at læse til ingeniør, idet han har et opfattende projekt der vil modernisere store dele af Jylland og ikke mindst skabe økonomisk vækst.

Pers projekt giver ham adgang til de finere kredse i København, og han for hurtigt indlejret sig selv og sine ideer hos den rige, jødiske familien Salomonsen. Familien har betydningsfulde kontakter, og de ser mulighederne i Pers projekt.

Per, møder familiens ældste datter, den velformulerede og åbensindede Jacobe, som han straks bliver betaget af.

Familien Salomonsen, finansiere Pers rejse til udlandet, hvor han kan videreuddanne sig og videreudvikle på sit projekt.

Per søger gennem hele romanen efter ro. Per bliver forlovet med Jacobe, og igen syntes per at have brudt med kristendommens og faderens påvirkning.

Men pers mor, går bort og per må følge hende på hendes sidste rejse hjem til Jylland, på rejsen møder kristendommen – på en helt ny måde.

Pers mor bliver begravet af den nye præst i området, og Per benytter sig af præstens tilbud om at kunne overnatte et par dage, for at komme sig over moderens død.

Per er meget påvirket af mødet med den ”nye side” af kristendommen, og ikke mindst meget optaget af præstens datter Inger.

Og netop Inger kommer til at spille vigtig en rolle i Pers liv, hun ender nemlig som moderen til hans børn.

Per bryder derfor forlovelsen med Jacobe, og gifter sig med Inger. Heller ikke i sit ægteskab med Inger finder Per ro og han forlader derfor kone og børn og flytter til den yderste kant af Jylland. Her slår han sig ned og ender som vejassistent i Agger.