Indledning
”Lykke-Per” er en roman skrevet af Henrik Pontoppidan i 1898. Roman er delvist selvbiografisk, idet Pontoppidan benytter sig af træk fra sit eget liv i Peters ungdom.

Efterfølgende er der i 2018 blevet udarbejdet en film af ”Lykke-Per”, som denne dybdegående personkarakteristik af Peter Andreas Sidenius tager udgangspunkt i.

Peter føler foragt til kristendommen, grundet sin opvækst, hvilket afspejles gennem hele filmen, og hans adfærd bærer præg af det. Igennem denne film gennemgår Peter en psykologisk udvikling,hvor hanender med at opnå ro i sit sind, blandt alt kaos og forvirring.

Uddrag
Efter faderens død kommer kristendommen til at symbolisere ham. Blot lige efter han har fået fortalt, at hans fader er gået bort, så drager Peter uden for, og går forbi en statue af Jesus med åbne arme.

Peter stopper op, og udbryder provokeret: ”Hvad glor du på?”. Senere da Jakobe og Peter er i Østrig løber hans temperament og følelser af med ham. Mens Jakobe og Peter ligger og nyder naturen, hører Peter pludselig lyden af kirkeklokker.

Jakobe kan ikke høre dem, eftersom hun er jøde, og ikke kristen. Peter farer op i raseri,og møder synet af en kirke,samtJesus hængende på et kors. Peter foretager sig en af de største forsyndelser man kan gøre mod sin tilbedte, ved at spytte efter Jesus.

Kristendommen får ligeledes Peter til at tænke på sin fader, og følestort ubehag. Peter udtaler også: ”Det er som om det forfølger mig”, med hentydning til at det er som om faderen forfølger og straffer ham.

Senere i filmen går hans moder ligeledes bort. Da Jakobe fortæller Peter dette, så sænker Peter paraderne og udtrykker sin sårbarhed, men efter blot få minutter tager han facaden på igen og udtaler følelseskoldt: ”Det som er væk, er væk”.