Indledning
Novellen ”Frederiks oprør” der er skrevet af Martin A. Hansen i 1959, handler om Frederik som der omtales at være løjerlig i hans hjemby, på grund af at han er en ugift ældre herre som samtidig bor sammen med sin kontrollerende mor.

Igennem årene prøver Frederik at komme ud af hans mors grab ved at finde sig en kommende hustru hos nabogården, som uheldigvis er forgæves efter morens indblanding.

Efter mange år alene med sin mor kommer hun ud for en ulykke der gør at de får en kvinde sig rundt i huset og på gården.

Inden længe begynder Frederik at få et nyt lys af liv i kroppen efter hun kom ind i hans liv, men det falder ikke i godjord med moren.

Uddrag
Novellen indeholder meget få personer, men der er fire personer der spiller en stor rolle i historien fremgang

vi har hovedpersonen Frederik hvor der er sat fokus på hvordan han udvikler sig ved at gør oprør overfor sin mor

ved at have relationer til to af novellens andre karakterer Sine og nabopigen som han møder ved deres families gård.

Når man taler om gården de bor på og hvilket miljø novellen forgår i et landligt miljø. Frederik og hans mor bor på familiens gård.

Hele historien forgår på gården, det er med til at til at få læseren til få en følelse af hvilken tid novellen forgår i.

tiden hele novellen forgår I kan ses igennem billede sprog f.eks. da Frederik sad og kiggede på kakkelovnen, hvilket nok ikke er noget man finder i så mange hjem nu til dags, eller de forventninger der var til at man blev gift i en ung alder den gang.