Analyse “Litteratur” af Dan Ringgaard

Skønlitteraturens betydning for det enkelte menneske

Indledning
Jeg læner mig tilbage i sædet, som er betrukket med patineret brunt skind, inde i kupéen og slår alle tankerne fra mig. Jeg åbner mine øjne, og det første, der fanger mig, er manden, som har sat sig overfor. Han har fundet en tyk blå bog frem, som han tilsyneladende er optaget af, og bladrer vældigt gennem siderne. Jeg betragter bogen og lader hurtigt mine øjne glide op og ned ad bagsiden af bogens stive omslag. ”Den udtjente elitesoldat Tor sættes i forbindelse med den russiske efterretningstjeneste, da der i Ringkøbing opstår et giftmord på en russisk mand.

Straks bliver både han og halvsøsteren Laila smidt ud på en farefuld odysse på tværs af det europæiske kontinent.” Hvem russeren fra Ringkøbing var, og hvorfor han skulle dræbes, er jeg uvis om. Men så vidt jeg kan ane, er det en bog af Leif Davidsen. Gad vide, hvad det er, som endnu får nogle af os til at foretrække bogen, som står bestøvet i reolen, når vi lever i et topmoderne samfund, hvor skønlitteraturen netop er pakket væk på hylderne i reolen og ikke har den samme værdi som før i tiden? Hvad forbinder vi egentligt med begrebet skønlitteratur? Hvad er skønlitteratur i det hele taget, og kræver den en vis egenskab?

Uddrag
Skønlitteratur kan nemt og enkelt fjerne læseren fra den virkelige verden, hvorefter at tage en med ud på en lang rejse, hvor man distancerer sig selv fra alle realiteter. Dette emne tager Dan Ringgaard flittigt op i sin skrivelse ”Litteratur” fra bogserien ”Tænkepauser, 2014”. I Ringgaards skrivelse henviser han til den amerikanske Paul Austers roman, ”Opfindelsen af ensomhed”.

Her foregår en fortælling om A’s søn, som er overvældet og yderst interesseret i skønlitteratur. Som naturligt, gennemgår man differentierede faser, når man bliver ældre. Som vi kan genkende det fra de yngre folkeskoleklasser, hvorpå interessen for skønlitteratur udelukkende lå på billedbøgerne. Dette forsvandt i takt med, at vi som læsere blev ældre og fik præferencer i form af mere underholdenhed. A’s søn er fortsat opslugt af skønlitteraturen, og hver gang, han har læst en side i en bog, kigger han tomt ud i luften for at reflektere over det hændte.

Uanset om det er på godt eller på ondt – om der bliver skabt glæde eller ulykkelighed – er det tydeligt, at denne bog skaber værdier og opfindsomme verdener ud af ingenting. Her tilbyder den en pause fra andres synspunkter og krav, som hverdagen er fyldt med. Samtidig er de skønlitterære tekster aktører, som er med til at forme vores forståelse af virkeligheden.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu