Litt lyst til å pule, litt lyst til å dø” | Analyse & fortolkning

Indledning
Kroppen er noget alle mennesker har, dog er det et emne, som for mange er skrøbeligt at omtale og denne digtsamling ”Litt lyst til å pule, litt lyst til å dø” af Ingvild Lothe er ingen undtagelse. Jeg har læst en digtsamling om at blive voksen og finde sin plads i samfundet.

Digtsamlingen berører emner som mange døjer med i virkeligheden og udfordrer mange af de normer som samfundet har opstillet.

”Litt lyst til å pule, litt lyst til å dø” er en digtsamling skrevet af den norske forfatter Ingvild Lothe. Den blev udgivet i 2015 og er langt fra en klassisk digtsamling.

Den omhandler en ung kvindes måde at indrette sig i det voksne liv og de tanker samt problemer som dette medfølger. Især kroppens ændring som følge af at blive ældre, er et tema som går igen i digtsamlingen.

Uddrag
Der er en skrøbelighed at finde i digtene, som jeg er sikker på at mange unge mennesker kan relatere til.

Det er udfordrende at navigere mellem at finde sin egen plads i verden, mens også stadig at være ung. Hun føler sig misforstået og har et behov for at forsvare sig selv som også kan ses i digt. ”en gang sa legen min at jeg hadde perfekte fødehofter. jeg vet ikke hva han mente med det, men gjorde det klart at jeg ikke ville gi ham noe barn. jeg går sjelden til legen nå om dagen4”.

På trods af at lægens bemærkning, nok har været ment som et slags kompliment, tager jeg- fortælleren det straks som en fornærmelse.

Værket har meget bestemte og stærke holdninger, og fastholder disse gennem alle digtene.

Temaerne, at vokse op og blive voksen, bliver set på med et negativt syn. I digt 7 står der ”Jeg roper at jeg hater voksne kropper5”. At blive voksen og de naturlige ting som følger med, er ikke en positiv oplevelse set fra jeg-fortællerens synsvinkel og noget som hun har svært ved at kapere.

Meningen med dette værk er et opråb til samfundet, om at kun den unge krop er accepteret eller god nok.

Den unge kvinde i teksten har nok haft nogle negative oplevelser med at have en voksen krop, og blevet presset af samfundets normer omkring kropsidealer og hvordan kroppen skal se ud.

Denne normalisering af at kvinder skal være tynde og have såkaldte bikinikroppe, er stof man kan tage med sig til eftertanke, når man har læst værket. Det har enorme psykiske konsekvenser for jeg’et i fortællingen, at hun ikke lever op til disse idealer.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu