Indledning
Novellen ”Lige i vandkanten” er skrevet af Claire Keegan. Historien er oversat fra engelsk og er fra 2013. Novellen handler om den unge fyr som studere på Harvard. Hans forældre er skilt, og kort efter det giftede hans mor sig med Richard som er millionær.

Under hans forældres skilsmisse boede han ved sin bedstemor. Hans bedstemor er død, og der er ikke gået en dag siden, hvor han ikke har tænkt på hende.

Den unge fyr er på besøg ved sin mor og stedfar i deres penthouselejlighed ved kysten i Florida, men han er ikke vild med at være i lejligheden.

De skal fejre hans nitten års fødselsdag med en middag på Leonardo’s. Middagen var ikke, som den unge fyr havde forventede, og det ender med at den unge fyr forlader restauranten før de andre, for at han kan kaste sig ud i havets vrede bølge og for at vaske aftenen af sig.

Da den unge fyr er på stranden, har han en længsel efter et almindeligt liv.

Uddrag
I ”Lige i vandkanten” møder man den unge fyr med solbrændt hud. Han er hovedpersonen, og man får ikke hans navn. Det er hans nitten års fødselsdag. Han studerer på Havard University

i Cambridge i Massachusetts, hvor han har topkarakterer, ”Han karaktergennemsnit sidste semester var på A minus” (side 2, linje 166-167).

Han betegner selv Harvard for Cambridge, hvilket er byen hvor Harvard ligger. Det viser, at han ikke er typen der praler eller vil vise sig frem på nogen som helst måde.

Den unge fyr bryder sig ikke om, at alt skal handle om ham. Han vil helst være alene, ”…han undrer sig over, hvorfor han kom, når han kunne have været i Cambridge nu iført T-shirt og shorts med en australsk øl i hånden og et spil skak på computeren”

(side 1, linje 49-53). Den unge fyr er en stille person som ikke vil være i fokus. Hver gang moren nævner, at hun er stolt af ham, svarer han ”Mor!” (side 2, linje 129). Hans afdøde bedstemor betød meget for ham, og han tænker på hende hver dag.

Han går rundt med forgyldte manchetknapper i lommen fra hende. Hans bedstemor har hjulpet ham igennem en svær tid, da hans forældre blev skilt. Bedstemoren største drøm var at se havet, og hun var stærk og vant til at svømme i floden.

Det har den unge fyr arvet, ”…svømmer ud til sandrevlen en lille kilometer fra kysten” (side 1, linje 20-21). Han kan godt lide at svømme, da det for ham til at tænke på noget helt andet.

Den unge fyr er homoseksuel, og det er også en grund til, hvorfor han ikke vil være i fokus, da det er en ting, som han har det svært med.

Da familien sidder og spiser omhandler Richards taleemne udelukkende homoseksualitet. Hver gang Richard prøver at få en diskussion i gang, bryder moren ind og prøver at skifte emne, for at beskytte hendes søn imod angrebet fra hans stedfar.

Richard nævner også ”Ja, da jeg var i den alder, havde jeg en ny dame hver weekend” (side 3, linje 205-207).

Moren skifter hurtigt emne for at beskytte sin søn igen. ”Han tænker på de unge mænd i Cambridge, sin stedfar, der siger Havard, som om det var hans navn, hans mor diamanter, der blinker som flaske stjerner, og på sin længsel efter et almindeligt liv” (side 4, linje 320-324).

Den unge fyr tænker på de ting han har det svært ved, blandt andet at han tænker på de unge mænd. Han har en længsel efter et almindeligt liv, hvor han ikke er homoseksuel, hvor stedfaren accepterer ham og hvor moren ikke kun tænker på penge.