Indledning
Novellen ’’Iagttagelser’’ fra novellesamlingen “hold kæft og vær smuk“, er skrevet af Vita Andersen. I denne novelle, følger vi en ung og til dels narcissistisk ung kvinde, hvis problemer er at komme i gang med hverdagen igen.

Den kan i høj grad sammenlignes med unge i samfundet, som vi ser dem i dag, hvor udseendet og anerkendelse spiller en vigtig rolle.

I min analyse, vil jeg komme ind på nogle forskellige punkter blandt andet symbolik, en grundig og dybtgående personkarakteristik og konflikter, som må fremtræde i novellen.

Novellen tager fat om den kvindelige hovedperson, Anna, som udadtil virker til at have styr på sit liv i og med, at hun både har et job og egen lejlighed.

Annas hverdag er ensformigt med de samme handlinger og samme rutiner hver dag. Hun står op hver dag, gør sig klar og tager på arbejde, for det meste, indtil hun en dag beslutter sig for at vende sig om og lægge sig tilbage i sengen.

Indholdsfortegnelse
Indledning:

Uddrag
Til den indre del af Anna, så starter hun som sagt ud, som denne glade og velfungerende Anna. Hun har en selvkontrol til en vis grænse, hvor hun som sagt begrænser

hvad hun må spise, og på den måde, kan hun være lidt kontrollerende overfor sig selv. Vi hører ikke meget til hendes sociale kapital udover, at hun virker til at være en smule liderlig en gang imellem.

Der er i starten af novellen, hvor hun sover hos en fyr og er sammen med ham, men ellers får vi ikke meget at vide omkring hendes familie, venner eller evt. en kæreste.

Vi kender til Anette eftersom, at det er hende som kommer og banker på Annas dør efter flere dages isolation fra omverdenen.

Vi ved ingenting om Anette, men må gå ud fra, at Anette har en tæt relation til Anna – Måske som hendes chef eller mor.

Her er der tale om en smule social kapital, da Anette som den eneste tætte relation til hovedpersonen som vi hører om, træder ind her.

Hun påvirker Anna i den rigtige retning og Anna ender derefter på arbejde igen. I denne historie, gøres der brug af en skjult 3. personsfortæller.

Fortælleren springer mellem tid og et eksempel på det, så er der det ene flashback, hvor hovedpersonen tænker tilbage på dengang hun sov hos en fyr, og om hvorvidt hun skulle gå i bad og beholde fyrens lugt i sig.

Tekstens handlingsforløb, er et opbrudt handlingsforløb, da historie springer frem og tilbage i tiden.

Vi kan også se, at det er en 3. personsfortæller i det, at fortælleren refererer til Anna ved at skrive “hun“ i stedet for “jeg“ og lader os følge hovedpersonen igennem novellen.

Midt i novellen under Annas lille mentale sammenbrud, står hun pludseligt og mangler en trøje. Hun stræber efter at finde den, men uden held.

Det er en lyserød trøje, som hun ikke nødvendigvis har brug for, men lige pludselig kommer i tanke om. Den lyserøde trøje antager jeg som værende et råb om hjælp

da hun tydeligvis må have noget andet på hjerte, som hun er indebrændt over, end hun måske vil snakke højt om.

På dette punkt, er denne novelle en meget realistisk novelle og kan sammenlignes med mange af samfundets unge kvinder i dag, som ikke tør at åbne sig op for andre, og vælger at gå med problemerne for sig selv - For længe.