Indledning
Novellen ”kirkebryllup”, er skrevet af Martin Jensen som er en kendt dansk forfatter. Novellen blev skrevet i 1937.

I novellen møder vi Hans Jørgen og Inger som ønsker et ægteskab, i kirken. Det vil Hans Jørgens mor dog ikke acceptere. Hun ønsker sig i stedet for et stort kirkebryllup med Petra fra ”Hilstrupgård”.

Problemstillingen opstår da lærer Pallesen en aften, på vej hjem fra et bestyrelsesmøde, da han besluttede sig for at hente en paraply i kirken. Da han kom ind i kirken, opdagede han Hans Jørgen og Inger, som overnattede i kirken.

Uddrag
I novellens uddybning kommer personerne tættere på, og nu har konflikten for alvor kommet tæt på. Det er nu gået op for lærer Pallesen, hvad der er sket og overvejer at sige det videre til præsten. (Side 114, linje 30 – side 115, linje 22)

Derefter får præsten det hele af vide og vil nu aldrig kunne tænke på at lade parret gifte sig i kirken. Det er point of no return, der er historiens vendepunkt. Det er også her, hvor der sker noget, som kan få store konsekvenser for hovedpersonen.

For hovedpersonerne i novellen er konsekvensen at præsten ikke vil lade parret så det bryllup de ønskede sig. (Side 116, linje 2-8)

Konfliktoptrapningen, får spændingen til at stige når alle i lokalsamfundet, dagen efter ved hvad der natten før er foregået i kirken. Her stiger presset på hovedpersonerne. (Side 116, linje 8-14)

Klimaks sker da Hans Jørgen fortæller sin mor at han ønsker sig et bryllup med Inger og ikke det kirkebryllup med Petra, som hans mor ønskede så højt. Her skuffer Hans Jørgen sin mor, da hun ikke ønsker at indgå i en familie med Inger. (Side 116, linje 16-30)