Indledning
Novellen ”kirkebryllup”, er skrevet af Martin Jensen som er en kendt dansk forfatter. Novellen blev skrevet i 1937.

I novellen møder vi Hans Jørgen og Inger som ønsker et ægteskab, i kirken. Det vil Hans Jørgens mor dog ikke acceptere. Hun ønsker sig i stedet for et stort kirkebryllup med Petra fra ”Hilstrupgård”.

Problemstillingen opstår da lærer Pallesen en aften, på vej hjem fra et bestyrelsesmøde, da han besluttede sig for at hente en paraply i kirken. Da han kom ind i kirken, opdagede han Hans Jørgen og Inger, som overnattede i kirken.

Uddrag
Novellen er fortalt med bagudsyn, som betyder at fortælleren kigger tilbage på begivenhederne i historien. Det giver læseren følelsen af at kunne fornemme og se begivenhederne på afstand.

Bagudsyn betyder også at fortællertempoet er forholdsvis hurtigt og er skrevet i datid. (1) Fordi tempoet i novellen er hurtigt, så sættes fortællingen i gang allerede i begyndelsen, med in medias res.

Det sætter et hurtigere tempo i en historie, i modsætning til når historien begynder med en beskrivelse af miljøet og de vigtigste personer.

Novellens komposition kan karakteriseres med berettermodellen. I anslaget i historien er lærer Pallesen på vej hjem fra et bestyrelsesmøde i sygekassen, på en regnfuld aften.

Her beslutter han sig for at hente en paraply i kirken. I kirken opdager han Inger og Hans Jørgen, som overnattede i kirken. Her starter spændingen. Her bliver læseren vækket af nysgerrighed omkring hvad der senere sker i novellen.