Hvornår er jeg dansk nok? | Analyse

Selv om mit modersmål er dansk, og min nationalitet er dansk, er det alle andre end mig selv, der afgør, hvornår jeg indgår på lige fod med majoriteten.

Indledning
Her den anden dag fik jeg en nådesløs afslutning på en mandag aften, da to fremmede ældre kvinder spyttede på mine flotte Nike sko og råbte ’skrid tilbage til Saudi Arabien’ efter mig. Jeg kan konstatere, at racismen stadig er en indgroet skyggeside dybt i os.

Mine forældre er født i Tyrkiet, men selv er jeg født og opvokset i Danmark. Som mange andre har jeg haft et ben i to forskellige lande, men mine forældre gjorde altid en dyd ud af at være progressive, så jeg hurtigt kunne blive opfattet som dansk. Lige fra at kunne forstå dansk ironi til at blive en stor smørrebrødselsker.

Jeg kan ikke længere tænde for nyhederne, uden at jeg skal mindes om alt det, der adskiller mig fra majoritetsdanskeren, eller lytte på vanvittige klassificeringer af definitionen på danskhed. Spørgsmålet er, om der egentlig er nogle, som kan definere den dyrebare danskhed.

Indholdsfortegnelse
Indledning
Nationalismens opblomstring
Drøft de gode værdier

Uddrag
Fra barndommen har jeg måttet overbevise omverdenen om, at selvom jeg har rødder fra Tyrkiet, vil jeg gerne betragtes som dansk. I 5. klasse var der en vikar på skolen, der var så imponeret over mine danskkundskaber, at hun seriøst var så uhøflig og spørge mig, om jeg havde kigget efter sidemanden Bo.

Det kunne hun simpelthen ikke være bekendt!! Den eneste grund var, at Bo med lyst hår og skinnende blå øjne var dansker, selvom han faktisk ikke var særlig faglig dygtig. Kald mig følsom og nærtagende, men det er hårdt gang på gang at blive generaliseret med et etnisk stereotyp. Men forskellighed er jo ikke et problem, blot en forudsætning. Der er en opblomstrende racisme i os, som vi nægter at bekendtgøre.

Journalisten, Søren K. Villemoes, som udgav sin artikel på tidsskriftet Cevea den 7. april 2010, ved navn: Kom ind i kampen for danskheden! har nogle rigtig fornuftige synspunkter i forhold til at definere, hvad danskhed egentlig er og udfordringerne med nationalismen efter romantismen.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her