Indholdsfortegnelse
Se hvad du har, før det forsvinder - en analyserene artikel om “Hvem er Antonia?”.
Er man den man siger?
En moderne overgang
Sandheden ligger i detaljen
Og hvad er pointen så?

Optimer dit sprog - Klik her og bliv verdensmester i at skrive opgaver

Uddrag
Se hvad du har, før det forsvinder - en analyserene artikel om “Hvem er Antonia?”.

Det er ikke et nyt begreb, for man støder ofte på det. Allerede i 1970 sang Joni MItchell1; “Don’t it allways seem to go, that you don’t know what you’ve got, till it’s gone” - Man kender det sikkert selv; at vi mennesker, ofte tager ting forgivet. I det moderne samfund, er den generelle forståelse, at tingene går meget stærkt.

Oftest er man optaget af, at finde sin plads i samfundet. Man vil være nogen eller være noget. Og i den altoverskyggende søgen for at finde sin plads, bliver væsentlige værdier som familie, kærester eller venskaber, sat til side for at kunne skabe sig en karriere der vil kunne pleje alle forholdene økonomisk.

Men kan man virkelig leve et helt liv sammen med et menneske, uden egentlig at forstå det? eller kende det? Kan man virkelig være så optaget af sig selv og sine mål at man ikke ser hvad man har før det er forsvundet?

Er man den man siger?
I Hanne Marie Svendsens novelle “Hvem er Antonia?” fra 2010, drages vi netop dybt ind i temaer om at tage sine kære forgivet, og savnet af dem når de så er forsvundet. I novellen drages vi ind i de mystiske omstændigheder, der dukker op til overfladen, da Antonia dør.

Hendes mand er forvirret, for efter hendes død, opstår der nye sandheder om hvem Antonia egentlig var, da hun var i live.

Dermed sætter novellen spørgsmål om det sande forhold.

Hvad er mest værdigfuldt: Den levende, uformelle kvinde, eller den æggende skjulte kvinde, der syntes at have draget hele byens mænd til sig, i et skjult dobbeltliv, som manden ikke nåede at se, før det var for sent. Men er det virkelighed eller en drøm? Er det noget Antonia selv har sat op? Disse spørgsmål sidder man tilbage med efter at have læst denne finurlige og mystiske novelle.

“Hvem er Antonia?” er bygget op som en personlig beretning, i jeg-form hvor jeg-fortælleren via et brev til byens pastor, ved navn “paster Pahl”, beder om hjælp da han føler at “De er den eneste, jeg kan henvende mig til i min nuværende situation” .