Indholdsfortegnelse
Hvad er politisk deltagelse?
Hvad er forskellen på at deltage politisk gennem samfundets institutioner og at deltage politisk i konkrete enkeltsituationer?
Hvor mange pct. stemmer typisk ved danske folketingsvalg?
Hvad er 'det store demokrati'?
Hvad er 'det lille demokrati'?
Hvad er forskellen på en marginalvælger og en kernevælger?
Hvad vil det sige, at man kan afgive sin stemme ud fra et nærhedsprincip?
Hvad vil det sige, at man kan stemme ud fra et retningsprincip?
Hvad er politikerlede?
Hvordan kan man forsøge at påvirke politik som 'politisk forbruger'?
Hvad vil det sige at boykotte en vare?
Hvad er forskellen på en interesseorganisation, en NGO og en græsrodsbevægelse?
Hvad er lobbyisme?
Hvordan kan interesseorganisationer, NGO'er og græsrodsbevægelser udøve lobbyisme?

Uddrag
Hvad er politikerlede?
- Tilliden for politikkerne har været faldende. Flere og flere dansker har ikke tillid til politikerne. Grundene er bl.a.

Fordi man partier laver ”tomme løfter”. De lover at de vil lave noget bestemt om, men det sker aldrig. Det kan også være pga. Negative omtale og skandaler man læser om i pressen.

Disse situationer opstår når der er valg, og politikere begynder at angribe hinanden med diverse påstande. I medierne kaldes denne lede og deres måde at føre politik på for politikerlede.

- Nogle politiker har også kompetencer inden for argumentation, og hvordan de selv kan fremstå bedst.

Ofte så er der ikke brug af statiskker og undersøgelser, men mere en dialog, hvor man skal overbevise ens stemmer på deres politik er bedst.

På den anden side så har vi politiker, der ikke bruger de største ordbegreber og ikke prøver at overbevise nogen via kommunikation, men derimod bruger de statistikker og undersøgelser de snakker ud fra.

Derfor kommer der problemer, da hvert parti har deres egen måde at komme frem med deres budskab

Hvordan kan man forsøge at påvirke politik som 'politisk forbruger'?
- En politisk forbruger påvirker politikken via pengepungen. Forbrugeren har gjort sig nogle politiske overvejelser, når de køber ind.

På den måde er det faktisk en politisk deltagelse. Det kan også forgå via pressen, hvor fødevare firmaer bliver nødt til at lukke ned for planer osv.

Det kan fx være at man ikke vil købe israelske varer, blot fordi man ikke kan lide måden de behandler palæstinenserne.

Der påvirker de også politisk, da det giver konsekvenser for produktions land og økonomi. Der med bliver de nødt til at lave nogle overvejelser.

Hvad vil det sige at boykotte en vare?
- Man vælger bevidst ikke handler fx med et land. Det kan være fordi at man er uenig med deres politiske holdninger, og vil påvirke den vej igennem.

Så dem der boykotter er for det meste uenig med den pågældende person eller virksomhed fordi de måske opfører sig umoralsk.

Et eksempel på boykotte, er rosa parks boykot i USA i 1995 til 1956, hvor borgerne med mørk hud ikke ville bruge offentlig transport.

Så det påvirker statens indkomst, og derfor blev politikerne nødt til at trække sig, da måden man får ramt på lande, er at sætte en stop for deres omsætning og økonomi.