Indledning
Middelalderen startede i Danmark i 1050 og sluttede i 1785, efter den franske revolution. I middelalderen var der tydelig feudalisme.

Feudalisme er en samfundsordning, som er meget anderledes fra vores samfundsordning i dag. Den er sådan at kongen er den øverste, og alt jord og territorium tilhører ham. Han vælger dog at overlade det til såkaldte versaller, hvor han til gengæld fik deres troskab og støtte.

Disse versaller havde titler som hertuger, grever og baroner. De kunne derefter give en smule af deres jord til nogle underversaller, som skulle sværge troskab til dem, og disse kunne give jord til nogle andre, og på den måde blev en magtpyramide på en samfundsordning bygget op.

Uddrag
Der kom og gik en del konger i håndfæstningens tid, dog en af de mest betragtelsesværdige herskere, må være hendes højhed Margrethe d. 1.

Hun regerede over Danmark da hendes søn Oluf som 5 årig, blev valg til den danske krone i 1376. Han arvede derefter den norske krone, som hun også indtog rollen som formynder i 1380. Da hendes søn dør i 1387, stod riget pludselig uden mandelig arvtager, hvilket var usædvanligt.

Nu har vi set to forskellige eksempler på to regenter. Hvis vi hopper endnu længere frem i tiden til d. 22. juli 1513, kan vi se på håndfæstningen der blev skrevet for Christian d. 2.

Hans håndfæstning fortalte mere om hvad kongen ikke må gøre, end de andre to gjorde. Der stod tydeligt at der ikke må gøres nogen uret, og hvis kongen ikke følger håndfæstningen, har borgerne ret til at sige sig imod.