Glansbilleder analyse | Dansk

Indledning
I min analyse af novellen ”Glansbilleder” af Martha Christensen, vil jeg komme ind på personerne i fortællingen, og hvilken rolle de spiller. Jeg vil særligt have fokus på symboler og billedsprog, og hvilken virkning de har på fortællingen.

Titlen “Glansbilleder” kommer fra de glansbilleder hovedpersonen giver pigen. Glansbillederne skal symbolisere den gode ideale verden, uden fordomme hvor han kan få lov til at være ham selv, uden at skulle gå grund med en frygt om at blive set som mindre værd, pga. hans synsproblemer. Det var først da han blev introduceret for pigens glansbilleder, at han begyndte at betragte hende som hans ven, men glansbilledernes glæde varede dog ikke længe. Da manden med pædofilianklagerne kom, smed han glansbillederne ud sammen med deres venskab.

Uddrag
Novellen er fyldt med gode og karakteriserende symboler, metaforer og billedsprog. I første afsnit linje 4 til og med 8 står der: ”Og så var det et mærkeligt afsides sted han havde anbragt sig.

Et godt stykke fra legepladsen og den oftest benyttede sti tværs gennem anlægget fra den stærkt trafikerede gade til de massive boligblokke og lige så langt fra det pæne område med blomstergrupperne og den lille kunstige dam.” I dette stykke af novellen, hvor der bliver beskrevet, hvordan det ser ud omkring ham, kan være et symbol på, hvem han er.

Som der bliver beskrevet i tekststykket, sidder han i et mærkeligt afsides sted, hvor der ikke sker så meget. Stedet passer meget godt til ham, han er og ser sig selv som en enspænder, som ikke bare synes bedst om at være alene, men også føler, at det er en nødvendighed for omverden ikke at lade nogen komme for tæt på ham.

Han føler han er mindreværdig, og burde gemmes væk. Det står f.eks. i afsnit 2 linje 3-5, at han altid sidder i det uplejede hjørne af anlægget, hvor at bevoksningen havde taget overhånd, og begyndte at dække for udsigten til dammen.

Området omkring ham symboliserer, hvordan han har det med sig selv. Denne del af parken er en metafor, for hvem han føler han er. Han føler hans rolle i livet, er at være den uplejede del af samfundet. Den dårlige del.

Den blinde mand som ingen tager sig af, og bare lader stå for sig selv, og ikke vil have noget at gøre med. “hvor bevoksningen havde taget overhånd” skal symbolisere at han er blevet glemt af samfundet, og han står alene med hans liv, og han skal bruge hjælp til at få reddet ud i det.

Få adgang til hele opgaven

Upload en opgave og få adgang til denne opgave

Hvor brugbar var denne opgave?

Klik på stjernerne for at bedømme opgaven!

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal anmeldelser

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!