Indholdsfortegnelse
Redegørelse/referat
- Hjemme:
- Ude:
- Hjemme:
Aktantmodellen
Butterflymodellen

Optimer dit sprog - Klik her og bliv verdensmester i at skrive opgaver

Uddrag
”Fyrtøjet” er et af H.C Andersens mest populære værker, H.C. Andersen er en af verdens mest kendte Forfattere.

H.C Andersen har skrevet nogle af de mest populære eventyr som f.eks. ”Den grimme ælling”. Eventyret fyrtøjet er skrevet 1835.

Eventyret handler om en ung soldat der kom marcherende hen ad en landevej. Der mødte han en heks, heksen bad ham om at hente et fyrtøj, som lå gemt inde i et træ, til gængæld ville soldaten finde 3 kamre, i hvert i af de 3 kamre ville han finde en hund siddende på en kiste.

I kisterne ville der henholdsvis være kobbermønter, sølvmønter og guldmønter hver kiste blev bevogtede af en af de tre hunde. Soldaten besluttede sig for at hjælpe heksen.

Nede i træet fyldte soldaten sine lommer og hænder med mønter, tog fyrtøjet. Da soldaten kom op fra træet, nægtede heksen at fortælle ham hvad hun skulle bruge fyrtøjet til, da huggede soldaten hovedet af heksen.

Soldaten tog ind til byen, hvor han brugte rub og stub af sine mønter, til han sad alene i et kammer. Det eneste han tilbage havde var det fyrtøj han havde lovede den gamle heks. Idet han slog ild, sprang en af hundene fra træet frem.

Soldaten opdaget da fyrtøjet værdi fordi hunden som fyrtøjet tryllede frem kunne skaffe alt hvad soldaten befalede.

Da fik soldaten en ide han ville have prinsessen. Hunden hentede prinsessen til soldaten. Efter episoden fortalte prinsessen om drøm hun havde haft, hun fortalte hvad der var sket den forrige nat.

Soldaten fik træng til at se prinsessen igen, han gentog derfor episoden, men anden gang fulgte hofdamen efter hunden.

Hofdamen forsøgte at afsløre soldaten, men hunden fik ødelagde det for hoffdamen. Endnu engang fik soldaten en træng til at se prinsessen.

Soldaten brugte endnu engang sit fyrtøj. Men også denne gang fulgte hofdamen efter. Men denne gang havde hofdamen været på forkant og fik afsløret soldaten.

Mænd fik arresteret soldaten. Der sad soldaten indespærret, og skulle følgende dag hænges. Men da kom en forbipasserende dreng fordi, soldaten bad drengen om at hente fyrtøjet til ham, det gjorde drengen.

Da soldaten senere stod ved galejen og skulle hænges, slog han ild med sit fyrtøj 3 gange, alle 3 hunde kom frem. Soldaten ønskede at hundene slog kongen, dronningen og alle deres soldater ihjel.

Hundene gjorde som soldaten ønskede. Soldaten blev kronet og fik prinsessen og det halve kongerige, brylluppet varede 8 dage.

H.C Andersen slutter eventyret med den populære sætning ”og hundene sad med til bords, og lavede store øjne”.