Indledning
Hvem har ikke prøvet at fortrænge fra fortiden og prøvede at åbne op for sin identitet? Mange mennesker er ikke dem selv, selvom de gør alt hvad de kan.

Jeg tror at mange mennesker sidder fast i dårlige oplevelser, og har svært ved at komme videre. Man kan hurtigt sidde fast i fortiden og har brug for forløsning ud over det sædvanlige.

Desuden er samfundet de sidste 20-30 år gået igennem en kæmpemæssig udvikling. Flere og flere unge kommer i en identitetskrise, og ved i virkeligheden ikke hvem de er, og det er noget som.

PN tager ikke disse emner op på en blid måde, men til gengæld en meget offensiv tilgang til tingende. Det er også hårdt at være i en identitetskrise, og have en hverdag fyldt med svære beslutninger og problemer.

Uddrag
Ostehøvlen er også utrolig essentiel for novellen. Det er den eneste fryd i osteekspedientens liv efter hans opsigelse. Han har en masse positive tanker forbundet med ostehøvlen.

Det var den han brugte til at servere smagsprøver med. Hovedpersonen føler at hans hud lukker omkring hans identitet.

Han har længe tænk på at skrælle huden af og fjerne den irriterende sitre. Det viser at ostehøvlen kan mere end bare at være en ostehøvl. ”Med ostehøvlen kunne han åbne sig selv for en større og mere fuldstændig identitet

åbne veje mellem omverdenen og hans inderste følelser og personlighed”. Han føler at ostehøvlen kan hjælpe ham, og bringe det positive tilbage i livet igen.

Ostehøvlen er nemlig et billede på andet end bare en ostehøvl. Det er et redskab, som hovedpersonen vil benytte til at fjerne de gamle aflejringer og slette de dårlige minder.

Ostehøvlen er et centralt emne ift. osteekspedientens egen genfødsel. Ostehøvlen er et symbol på forandring og et redskab, som er med til at åbne det nye lag.
Selve spejlet er også et symbol.

Igennem hele novellen har han været i tvivl om sin identitet, men i slutningen får han øjnene op for hvem han i virkeligheden er. ”I et glimt så han sig selv i spejlet. Var det sådan han så ud?

Han bliver altså overrasket over sit eget udseende, men man kan også tolke på ift. at det i overført betydning vil betyde at han endelig ser sin egen identitet.

Han har altså endelig fundet sin identitet, og han færdiggøre ligesom den udvikling han har været igennem. Spejlet bliver derfor et symbol på osteekspedientens identitetsåbenbaring.