Problemformulering
I denne opgave om fordismen, vil jeg redegøre for hvor og hvornår fordismen opstod og hvad fordismen var. Jeg vil analysere fordismen, ved at undersøge og forklare hvorfor den opstod.
I opgaven vil jeg til dels anvende Trekassemodellen i analysen.

Jeg vil undersøge hvorfor Ford koncernen, der voksede så eksplosivt og overtog så stor en markedsandel, næsten endte med at gå konkurs. I forlængelse af dette, vil jeg perspektivere til eksplosivt udviklende firmaer i dag, som fx Apple.

Jeg vil diskutere om Apples brand er ved at blive slidt (mht. sammenhængen mellem pris, design og nyskabende teknologi), som Fords blev det i 20’erne (ligeledes mht. sammenhængen mellem pris, design og nyskabende teknologi).

I perspektiveringen vil jeg anvende artiklen:
http://www.huffingtonpost.com/2013/01/23/apple-q1-2013_n_2536769.html
Endelig vil jeg give bud på hvordan denne udvikling kan forhindres, samt vurdere hvordan fordismen påvirkede samfundet.

Indholdsfortegnelse
Problemformulering
Henry Ford og Model T
Trekassemodellen
Fordismen og Apple
Vurdering og sammenfatning
Kilder

Optimer dit sprog - Læs vores guide og scor topkarakter

Uddrag
Som med en lang række andre bilfirmaer i starten af det 20. århundrede, producerede Ford Motor Company, grundlagt i 1903 af Henry Ford, kun ca. tusind biler om året.

Disse biler blev bygget af små faglærte håndværker teams og bilerne var udelukkende henvendt til den rigere overklasse, som et luksusprodukt. Men Henry Ford ønskede at producere flere biler, til en lavere pris – han indså nemlig tidligt at der var et marked af mulige købere, i arbejderklassen.

Dette blev starten på fordismen, navngivet efter Ford ham selv; en industriel ideologi, om masseproduktion af varer til de mindste udgifter muligt, i både produktion og salg, af høj kvalitet og til den voksende middelklasse.

En af de afgørende faktorer for denne udvikling, hvis ikke den mest afgørende, var og er stadig opfindelsen af samlebåndet. Med samlebåndet blev det muligt at producere de samme varer næsten 100% ens og i stort antal.

---

Ved brug af Trekassemodellen, er det muligt at analysere Fordismen, fordkoncernens optur og nedtur og indføringen af samlebåndet yderligere. Kigger man på den første kasse, Årsager, spillede både økonomi, politik og kultur en stor rolle.

Henry Ford havde en vision om at bygge en bil model, til middelklassen, men kunne ikke overbevise sine partnere. Ved at opkøbe aktierne, ved økonomisk at overtage kontrollen med firmaet, kunne han udleve sine visioner.