Essay sundhed | Sundhedshysteri i dagens Danmark

Indledning
Det var en søndag morgen og folk var kun lige begyndt at stå op. Det var mørkt udenfor og sneen dalede fra himlen som i et vintereventyr. Jeg kiggede ud af vinduet med storslåede øjne. Jeg tænkte ”Endelig en hvid jul”. Jeg for ned af trapperne fra mit værelse, og ned for at åbne min julekalender.

Det var den sidste låge, hvilket betød at den længe ventede dag, endelig var kommet. Julesokken over den tændte pejs, skulle også have sit sidste kig. Jeg rakte hånden ned i den store julesok, der indvendigt var betrukket med den lækreste pels. Jeg fik fandt i noget rundt og blødt.

Jeg kunne genkende formen og blev med det samme skuffet, det var atter en clementin. Skuffet gik jeg op på mit værelse, for at komme i tøjet.

Uddrag
I artiklen ”Sundhedshysteriet er blevet en religion ”, der er fra Politiken, udkom d. 15 december 2014 og er skrevet af læge Lotte Hvas, nævnes KRAM forkortelsen. KRAM er en forkortelse for Kost, Rygning, Alkohol og Motion. Det er et projekt, der er udarbejdet af Sundhedsstyrelsen, med fokus på at ændre i folks livsvaner.

Ydermere signalere KRAM-forkortelsen en kærlig omsorg for befolkningen, der ifølge Lotte Hvas kan blive ”En kvælende omklamring, hvis ikke projektet lykkes.” I artiklen går Lotte Hvas videre med, at udtale: ”Sundhedslæren har fået en moralsk overtone, hvor der tales om ansvar, skyld og skam.”

Er det nu også rigtigt, kan man tænke? Og hvad er der egentligt i vejen med det? Er det ikke vigtigt, at vi passer på vores medmennesker?

De fleste ville nok svare, at der ikke kan ske noget dårligt ved, at give folk et godt råd. At stille krav til folk, kan der vel ikke være noget glat med. Der nævnes ordene ansvar, skyld og skam. Mange ville nok mene, at de ord alle er essentielle ord, for at få folk til at ændre deres vaner. De fleste vil nok kunne kende til, at fange sig selv i, at stå og kigge lidt for længe på en rigtig overvægtig person, ude i offentligheden.

De fleste ville også kunne identificere sig selv med, at sidde og kigge på den overvægtige mor og hendes to ligeså overvægtige døtre, i storcenteret siddende på en bænk og have en fransk hotdog i hver hånd, og bare tænke, de kommer til at blive mobbet, hvis ikke de allerede bliver mobbet i skolen. Er det så ikke ens ansvar, som medmenneske og foruroliget tredjepart, at træde ind og fortælle dem om det rigtige valg?

Man kan fange sig selv i at tænke, om det overhovedet ville gavne en person, at få at vide at han eller hun skal spise sundere, når individet nok højst sandsynligt er klar over det i forvejen.

Men igen, hvem er man selv til at fortælle om det ”rigtige valg,” når man fanger sig selv i at stå med en flaske cola i hånden, stirrende på hende den overvægtige. Netop denne dobbeltmoralskhed er en af punkterne Lotte Hvas, ligger fokus på.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu