En Pyrrhussejr & Hvad er kvindesagen | Analyse | 12 i Karakter

Problemformulering
Hvordan var vilkårene for borgerskabets kvinder i slutningen af 1800-tallet og hvordan afspejles disse vilkår i litteraturen?

Indledning
Jeg vil undersøge problemformuleringen ” Hvordan var vilkårene for borgerskabets kvinder i slutningen af 1800-tallet og hvordan afspejles disse vilkår i litteraturen?”

da jeg synes det er et spændende emne at gå i dybden med. Kvindernes rettigheder har nemlig været en debat igennem mange årtier og debatten om kvinder er stadig på tale i dag i samfundet.

I denne opgave vil mit fokus være på Danmark i perioden 1815-1915 og hvordan kvindernes vilkår var i daværende periode.

Jeg starter med at redgøre for hvilke samfundsmæssige faktorer der prægede kvinderens muligheder. Jeg vil også fortage mig en analyse af Adda Ravnkildes En Pyrrhussejr og Johanne Meyers artikel ”Hvad er kvindesagen?”

dette vil jeg gøre, for at belyse mulighederne for borgerskabets kvinder i året 1880 og 1888, samt hvordan kvindernes forhold afspejles i litteraturen.

Jeg vil også vurder hvordan de to tekster af Adda Ravnkilde og Johanne Meyer giver udtryk for tankerne i Det Moderne Gennembrud.

Indholdsfortegnelse
Indledning 2
Redegørelse 2
Analyse af Adda Ravnkilde: En Pyrrhussejr, 1880 3
Analyse af Johanne Meyer: "Hvad er Kvindesagen?", 1888 5
Vurdering 7
Konklusion 8
Kildeliste 10

Uddrag
Kampen om kvindernes rettigheder i samfundet blev afspejlet i litteraturen under Det Moderne Gennembrud der foregik imellem årene 1870-1915.

Denne historiske periode havde stor betydning for kvindernes ligestilling, da man begyndte at være kritisk overfor samfundets behandling af kvinder.

Adda Ravnkilde var netop en af disse kritikere under Det Moderne Gennembrud, som i sin litteratur kritiserede mangel på kvinders rettigheder.

Hendes roman ”En Pyrrhussejr” omhandler om en kvinde ved navn Elisabeth, som har håbet om at blive en forfatter.

I et uddrag fra romanen bliver man introduceret, igennem Elisabeths skriveri, til hendes drømme om at blive anderkendt af både hendes mand

Doktor Bang, og samfundet på grund af hendes litterære værker: ”Iblandt hendes mands forrige omgangsvenner fandtes der kunstelskende og dygtige, ja berømte mænd, og hendes hjerte bankede ved tanken om at skulle være deres værtinde” .

Romanen er skrevet i året 1880, her var der et stort fokus på kønsrollerne, hvilket også afspejles i teksten, ”Altsaa du har dine veninder

dem omgaas du, morer du dig med, underholder, imidlertid spiller Herrerne kort, røger og passiarer” . Dette uddrag fremviser kønsrollerne i perioden, da kønnene var opdelt, dvs.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu