Egernet | Analyse

Indledning
Det er genkendeligt for mange at gå tvivlsomt rundt og filosofere, om man nu har valgt det rigtige, eller man nu er det helt rigtige sted i livet.

Det er følelsen af ikke at vide, hvem man er, og hvad man vil. Novellen ”Egernet” er et godt eksempel på den tvivl, der kan opstå, samt hvor svært det er at tage et valg.

Teksten er skrevet af Lone Hørslev og er en del af en hendes første novellesamling kaldet En ordentlig mundfuld.

Novellesamlingen er fra 2017 og er skrevet på dansk. Selve novellen handler om Jacob, der ved et uheld påkører et egern.

Egernet dør ikke med det samme, og Jacob er derfor nødt til at stoppe egernets lidelser. Han har svært ved at beslutte sig, men til sidst vender han ryggen til dyret og tæller til hundrede i håb om, at det så vil være ovre.

Uddrag
Novellens fortæller er en tredjepersonsfortæller, da der kun bliver skrevet henholdsvis han og hun. Fortælleren er også skjult, da personen ikke optræder tydeligt i fortællingen.

Derudover er fortælleren personbunden til Jacob. Dette skaber en dybere forståelse af hovedpersonens følelser, tanker samt livssituation.

Dog får læseren ikke mulighed for at høre andre end Jacobs side. Ved at læseren kun hører Jacobs side af historien, dannes der også en indre synsvinkel.

Fordi forfatteren gør brug af en skjult, personbunden tredjepersonfortæller, fremstår Jacob som troværdig.

”Egernet” er bygget op scenisk, og det indebærer, at fortælleren zoomer ind på nogle begivenheder, mens det ikke bliver gjort ved andre.

Det ses især på side 4, linje 49 ”Egernet lå i gruset og hev efter vejret, dets øjne var underligt udtryksløse”. I dette citat zoomes der helt ind på begivenheden, hvor læseren følger Jacobs synsvinkel.

Brugen af fremstillingsformen gør at læseren oplever en større spænding og dermed også en følelse af at selv være til stede.

I løbet af novellen bliver læseren introduceret til få personer - herunder hovedpersonen, Jacob, samt kæresten, Lis, og hendes far, Hans.

Få bipersoner og en hovedperson er desuden også et kendetegn ved genren, og dermed opfylder novellen kravene til genren.

Jacob er en ordinær mand med uddannelse indenfor filmvidenskab. Ydermere, grubler Jacob meget over både samfundsproblemer samt hans egne problemer.

Et af stederne det ses er på side 7, linje 288 ” Babymos med gift i. Pesticider. Hormonforstyrrende stoffer og bilos og kineserne, der forurener med al deres industri, og verden, der i det hele taget er så fuld af nød og elendighed”.

Dette gør, at læseren har en mulighed for at identificere sig med hovedpersonen, grundet hans grublen over centrale samt globale problemstillinger.

Dertil er Jacob en ubeslutsom person, og det ses gennem hele novellen. En af novellens problematikker er, hvordan man kan stoppe egernets lidelser, og dette kan Jacob ikke beslutte sig for, selvom han etisk ved, hvad der er rigtigt og forkert.

Under handlingen får læseren også en forståelse af, at situationen med egernet har en stor betydning for Jacob, og det ses på side 4, linje 66 ” Han følte sig pludselig som en karakter i et eventyr.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu