Døden som skønlitterært motiv

Indholdsfortegnelse
Døden er ikke det emne, man tænker på til hverdag. Egentlig så vil de fleste mennesker prøve helt at undgå dette tabuområde, som opvækker mange urolige og sørgelige tanker. Men betyder det, at døden fortsat skal forblive et tabuemne? Billeder af døde mennesker over medierne vækker nogle tanker blandt mennesker rundt omkring i verdenen.

I bøger, aviser og tv-udsendelser er døden et populært emne i forskellige grader og former, blandt andet i form af død forsaget af naturkatastrofer, død forsaget af hungersnød og død som konsekvens af krige.

For at mennesket kan forsøge at forstå døden og gå modigt imod den, skal personen også have set, læst eller hørt om døden på et dybere niveau. Individet skal ikke kun vide den overfladiske definition.

For at dette kan komme til virkelighed, må blandt andet forfattere fortsætte med at skrive om døden, og læsere begynde at læse netop disse romaner, så de kan forestille sig livet efter døden og turde at gå sorgen i møde. Dette tager Birgitte Tindbæk stilling til i sin artikel i litteratursiden.dk.

Uddrag
I artiklen ”Døden i litteraturen” udtrykker bibliotekaren og forfatteren Birgitte Tindbæk, at døden er et ømt emne at tale om i den moderne verden. Hovedsynspunktet i Tindbæks artikel er vigtigheden i, at forfattere skriver om tabuemner og følelsesladede ømtålelige temaer. Der findes talrige argumenter for, hvorfor individet behøver og har brug for at blive sat i et rum og forestille sig det, der er uvidende.

Vi som mennesker undrer os om alverdens eksistentielle spørgsmål såsom, hvad er meningen med livet? Findes der noget efter døden? Vi har brug for noget, som kan give os forestillinger og opfattelser om netop disse typer af tankevridende spørgsmål.

”Vi behøver forfattere, som kan beskrive, hvordan vi oplever døden, mens vi lever, og hvordan det opleves at dø.” (side 1 l. 13). Gennem sit arbejde som bibliotekar, har Tindbæk læst flere bøger om tabuområder, mener at det endda måske ville hjælpe den enkelte at læse romaner om døden, da det muligvis kan hjælpe personen med at gå døden, og sorgen som følger med, i møde.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu