DHO Børskrakket på Wallstreet i 1929

Indledning
Børskrakket på Wallstreet i 1929 er en af de største og mest omtalte økonomiske kriser i hele verdenshistorien. Og findes der en konkret forklaring på, hvordan ”De brølende tyvere” kunne ende så brat, og endda ende ud i den største amerikanske krise der nogensinde er set? 1920’erne blev i Amerika kendt som årene fyldt med fremgang og optimisme, og ingen havde forudset at denne optimistiske periode ville ende med ”Den Store Depression”. Denne store økonomiske krise var kendt i hele verden, og blev omtalt i alle mulige medier. Har ”Den Store Depression” sat spor i, hvordan den amerikanske økonomi fungerer i dag, og hvilke konsekvenser havde krisen for Amerika og Europa dengang og i dag?

Indholdsfortegnelse
Indledning: 2
Metode: 2
Redegørelse: 3
”De brølende tyvere”: 3
Sorte torsdag, d. 24 oktober 1929: 4
Sorte tirsdag, d. 29 oktober 1929: 4
”Den store Depression”: 5
Kronologisk oversigt over børskrakket og ”Den Store Depression”: 6
Analysedel : 6
Årsager til Krakket og Depressionen: 6
New Deal: 7
Finanskrisen i 2008: 9
Konklusion: 9
Litteraturliste: 10
Bilag: 11

Uddrag
Efter første verdenskrig som sluttede i 1918, oplevede USA stor økonomisk fremgang på alle mulige punkter. Denne periode blev kaldt ”De brølende tyvere”, pga. den stigende vækst i den amerikanske økonomi, men også fordi det var den periode Jazz-musikken fik sit gennembrud i USA. De brølende tyvere foregik fra kort tid efter krigens slutning, frem til 1929, hvor det store børskrak på Wall Street fandt sted. I løbet af de brølende tyvere, blev industriproduktionen i USA fordoblet, og efterspørgslen på produkterne fordobledes således også, hvilket medførte en stor stigning i USA’s økonomi. Bruttonationalproduktet (BNP) steg også kraftigt i løbet af 1920’erne i faste priser.

I 1921 var USA’s BNP på 650 $ pr. indbygger, og i 1929 var den steget til 857 $ pr. indbygger, hvilket er en stor stigning over relativt kort tid, som også symboliserede ”De brølende tyvere”. Og aldrig før havde så mange amerikanere haft så mange penge mellem hænderne. Ikke nok med at USA oplevede en stor økonomisk stigning i tyverne, var 1920’erne også årtiet hvor USA blev ”moderne”. Det var nemlig perioden hvor USA blev til én nation, og bilen blev meget mere udbredt end den var førhen. Som man kan se i bilag 1 , steg produktionen af biler i USA i løbet af 15 år (1915-1930) med 2,540,000 stk. I løbet af disse 15 år blev bilen et hvermandseje, og ikke længere noget som kun de mest velhavende havde glæde af. I løbet af meget kort tid, blev bilindustrien den mest førende branche i USA, og den stod i 1929 for 12,7% af den samlede industriproduktion.

I løbet af de brølende tyvere, voksede og opstod flere og flere nye virksomheder, som alle have én ting til fælles, nemlig at de alle var aktieselskaber, et helt nyt fænomen, som alle skulle være med på, og alle kunne. Aktier blev nemlig nu set som vejen til rigdom, og det var ikke kun de velhavende som have mulighed for at investere i aktier, det havde alle, selv dem uden penge på lommen. Alle var med på børsen, og det blev set som lønsomt at låne penge til investering i aktier, da ingen kunne forestille sig tilbagefald i økonomien, som jo også blomstrede så godt.

I og med at økonomien blomstrede og blomstrede, fik folk mere og mere blod på tanden, og begyndte derfor at investerer i aktier, mange aktier. Mange mænd blev medrevet i stemningen, da de fik flere og flere penge mellem hænderne, og mændene dengang lagde stor vægt på, at man som mand skal kunne forsørge sin familie til det yderste. I løbet af disse brølende tyvere, steg pengemængden hvert år med 7,7%, i perioden 1921-1929, og USA stod for ca. 50% af verdens industrieksport, hvilket medførte at Europas økonomi blev mere og mere afhængig af den amerikanske økonomi. Så flere og flere europæiske lande lånte penge i USA.

I de brølende tyvere var det ikke kun økonomien der oplevede vækst og fremgang. Racismen aftog brat i 1920’erne, og antallet af lynchninger faldt kraftigt fra 57 om året i 1914 til 10 om året i 1929 .

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu