Indledning
Vi har alle haft forbilleder som vi ser op til, nogle vi forguder, dette ser vi i romanen ”den kroniske uskyld” som der skrevet af Klaus Rifbjerg i 1958, her ser vi en dreng med mange problematiske udvikling igennem puberteten, .
Dermed Janus nu for alvor vender sig mod ham selv og opbygge en selvstændig identitet. Men til slut møder vi en helt ny Janus en person der i ro med sig selv og ikke længere emotionel påvirket af Tore
dette skete ved Fru Junkersen forførte Tore, herved betød det at Janus ikke længere kunne idealisere Tore. Idet lægger romanen stor vægt på en religiøs myte altså syndefaldsmyten altså Adam og Eva.
”Den kroniske uskyld” er en psykologisk roman om drengen Janus ‘problematiske udvikling igennem puberteten til voksenlivet og hans forhold til den idealiserede kammerat Tore og dennes store tragiske kærlighed til den eventyrligt dejlige Helle.
Uddrag
Men de andre gutter var det tynde øl med underlige småforsuttede forældre” ( s. 6). igennem Janus ‘perspektiv for vi læsere en indirekte karakteristik af ham, som en usikker person.
Det ser vi tydelig igennem de negative beskrivelser, hvilket kan tyde på at han dækker over sin sårbarhed, ved at påtage sig en kynisk facade
men det ses også idet Janus skifter mellem de personlig pronomener ”vi” og ”De” dette indikerer at Janus både inkluderer og distancere sig selv fra ”grødfadet” hvilket kan tyde på at vi har med en usikker hovedperson.
Udover har vi med en hovedperson som der engang kunne snyde alt og alle, at han var udvidende og vidste ikke bedre
” Man var ikke “Man var ikke andet end en lille grødæder, der gik rundt og sagde alt det lort der findes i verden. Man var sådan en lille snotunge, propfuld af alle mulige meninger, som man havde søbet om med hundrede millioner ens middagsborde.
En lille abe, så karakterfuld og særpræget, når man rigtig kunne slynge om sig med alt det voksne sludder, man havde gået og labbet i sig som en sulten myresluger.
Skriv et svar