Den finansielle sektor | Noter

Indholdsfortegnelse
Kap. 11
11.1 Nationalbanken og penge
- Pengenes funktion
- Danmarks nationalbank

11.2 Bankernes opgaver
- Indlån skaber udlån
- Interbankmarkedet

11.3 obligationer
- Hvad er en obligation og hvem udsteder obligationer
- Staten
- Andre obligationsudstedere
- Nominel, direkte og effektiv rente
Den nominelle rente
Den direkte rente
- Den effektive rente

11.4 Renten
- Faktorer, der påvirker renteniveauet
- Inflationen
- Det udenlandske renteniveau
- Tilliden til den danske krone
- Rentens indvirkning på den økonomiske udvikling
- Forbruget
- Investeringer

Uddrag
Penge spiller en vigtig rolle i hverdagen. Når vi går ud for at handle, skal der anvendes penge. Hvis vi ingen har, låner vi eller overtrækker Dankortet.

Hvis vi ikke bruger alle vores penge, skal vi tage stilling til, hvorledes vi skal placere overskuddet. Når vi skal fortælle, hvor rige eller fattige vi er, angiver vi beløbet i penge.

Men det er sjældent, at man har gjort sig klart, hvad penge egentligt er? Derfor skal vi i det følgende afsnit beskæftige os med penge.

Vi vil blandt andet se på, hvad vi egentlig forstår ved penge, hvilken funktion de har, og hvorledes prisen (renten) fastsættes på penge.

---

Det er ikke altid sådan, at der er fuldkommen balance i den enkelte banks udlån og indlån på kort sigt. Nogle dage har banken måske ekstraordinært mange indlån – og har derfor mange penge i 'boksen', som så bare ligger uden at trække renter.

Andre dage er der måske mange kunder, der ønsker at låne penge – og så er problemet pludselig, at man står og mangler penge.

Derfor låner bankerne i stor stil af hinanden for at udligne disse udlåns- og indlånsforskelle. Banker med for mange penge låner således ud til banker, som står og mangler penge.

Ofte drejer det sig om meget korte lån på helt ned til få dage. Andre lån kan have en løbetid på helt op til et år.

Dette marked for lån mellem bankerne kaldes for interbankmarkedet. Forsikringsselskaber og realkreditinstitutter deltager også på dette marked. Endelig er Nationalbanken en vigtig spiller.

Bankerne kan nemlig også låne af Nationalbanken, hvis de står og mangler penge. Det er faktisk lige præcist her, at Nationalbanken går ind og påvirker renten ved at føre pengepolitik – men det ser vi nærmere på i kapitel 12 om pengepolitik.

En del af pengene, der cirkulerer på interbankmarkedet, stammer fra store virksomheder, som foretager bankindskud med kort løbetid.

Det kan eksempelvis være en virksomhed, som ønsker at forrente 5 mio. kr., som den først skal bruge til betaling for indkøbte råvarer om 14 dage. Virksomheden kan da sætte beløbet i banken for at få forrentet pengene i den periode (et såkaldt aftaleindskud).

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu