Danskere i krig | Redegørelse | DHO

Problemformulering
Der ønskes en redegørelse for Krigen i Afghanistan, og hvorfor de danske soldater skulle ned og hjælpe til.

Dernæst vil jeg analysere en tale fra Anders Fogh omkring politikernes syn på, at de danske soldater hjælper til i de internationale krige. Her vil der lægges vægt på argumenter, virkemidler og appelformer.

Til sidst vil jeg med udgangspunkt i analysen diskutere konsekvenserne for soldaternes deltagelse i krigen. Herunder inddrages dokumentaren ”Armadillo” for at få soldaternes perspektiv på krigen.

Indledning
Hvorfor opstod Krigen i Afghanistan egentlig og hvorfor skulle vores danske soldater hjælpe til? Den Afghanske krig startede i 2001, og blev indledt på baggrund af terrorangrebet den. 11 september 2001 på World Trade Center i New York.

Den amerikanske stat erklærdere krig på terror fra Mellemøsten. Kerneideen for Amerika var at få likvideret Osama Bin Laden, som på daværende tidspunkt var leder af terrorgruppen al-Qaida.

Den 7. oktober 2001 angriber USA og Storbritannien Afghanistan og krigen begyndte. Den 11.januar vedtager folketinget at sende soldater til Afghanistan og her starter debatten omkring danskernes deltagelse i de internationale konflikter.

Det er relevant at kigge og analysere på nogle af Anders Foghs taler, da han fra 2001 til 2009 var Danmarks statsminister og havde en klar holdning til, hvordan den danske udenrigspolitik skulle være fremadrettet.

Indholdsfortegnelse
PROBLEMFORMULERING 1
INDLEDNING 1
METODE 1
REDEGØRELSE 2
- KRIGEN I AFGHANISTAN OG HVORFOR DE DANSKE SOLDATER SKULLE HJÆLPE TIL I KRIGEN 2
- HVAD ER AL-QAIDE? 2
- HVAD ER TALIBAN? 2
- SAMMENHÆNG MELLEM AL-QAIDA OG TALIBAN 2
- DANMARKS DELTAGELSE I KRIGEN I AFGHANISTAN 3
ANALYSE 4
- TALER FRA ANDERS FOGH OMKRING POLITIKERNES SYN PÅ, AT DE DANSKE SOLDATER HJÆLPER TIL I KRIGE 4
DISKUSSION 7
- KONSEKVENSERNE FOR SOLDATERNES DELTAGELSE I KRIGEN - SOLDATERNES PERSPEKTIV PÅ KRIGEN 7
KONKLUSION 8
- HVAD ER JEG KOMMET FREM TIL? 8
BIBLIOGRAFI 9

Uddrag
Da Taliban sad på magten i Afghanistan, gav de Osama Bin Laden og hans tilhængere et fristed, hvor de kunne øve og træne sig til angreb på USA og amerikanske interesser, som Al-Qaida opfattede som hovedfjenden for dem.

Hvilket også kom til udtryk, i krigen i Afghanistan. Forskellen mellem dem, er at deres målsætning ikke er ens. (Fenger, Faktalink, 2015 og 2016 )

Taliban, som i dag er en oprørsgruppe, sad på regeringsmagten i Afghanistan frem til 2001. Det vigtigt at forstå forholdet mellem Taliban og al-Qaida, da det har betydning for, hvorfor det var Afghanistan, der blev det umiddelbare mål for USA’ såkaldte krig mod terror.

USA og Sovjetunionen var på hver deres side i krigen som blev kendt for Den Afghanske-Sovjetiske krig som fandt sted fra 1979-1989.

Efter Taliban overtog regeringsmagten i 2001, gav de terrororganisationen Al-Qaida lov til at etablere sin hovedbase i Afghanistan.

Efter Sovjetunionen var blevet bekæmpet, var det nu USA’ tur, til at blive islamisternes fjende. Al-Qaida forsøgte i de efterfølgende år at begå en række terrorangreb mod USA og dermed påstå at stå bag terrorangrebet den 11.september 2001 på World Trade Center.

Efter terrorangrebet den 11. september 2001, krævede USA at få Osama Bin Laden udleveret fra Afghanistan, dog uden held. Dermed var det terrorangrebet mod USA og World Trade Center, som blev årsag til Afghanistan-krigen.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu