Censur i det 21. århundrede | Debatterende Artikel

Indledning
I dag er ligestilling et emne der tages op i den offentlige debat med jævne mellemrum. Når Bilka for eksempel har tilbud, hvor de markedsfører bestemte legetøjsprodukter til henholdsvis drenge og piger med farverne blå og lyserød, er de så indirekte med til at reproducere traditionelle kønsroller?

Denne debat er gammel og opstår løbende på tværs af forskellige områder af vores samfund. Litteraturen er en anden, da der er tale om et medie der er forankret i en bestemt tid, og der opstår flere diskussioner om

hvorvidt vi skal blive ved med at anerkende og anvende litteratur der reproducerer kønsroller med manden som den stærke patriark, familiens overhoved og beskytter og kvinden/konen som den der tager sig af børnene, rengøring af hjemmet og madlavningen.

Uddrag
Sofia Jupither reflekterer i hendes debatindlæg over de indirekte budskaber der sendes af gamle børnefortællinger som ”Folk og røvere i Kardemomme by”.

Hun mener at man understøtter traditionelle kønsroller med køkkenet og hjemmet som kvindens domæne, og manden som den stærke helt der drager ud fra hjemmet, for så senere på dagen at komme tilbage med en form for udbytte og samtidig ham som tager sig af de tunge løfteopgaver, som kvinden er for svag til at varetage.

Hun mener det er et problem vi som samfund har og, at vi skal befri os selv fra denne gamle kønsopfattelse, fordi den er skadelig.

Hun argumenterer for at man skal tænke dybere over disse gamle børnefortællinger og udfordre deres budskaber, da hun mener at deres berettigelse i at komme med sådanne budskaber i det 21. århundrede udelukkende ligger i det faktum

at der er tale om gamle børnefortællinger, som oftest er skrevet af datidens anerkendte eventyrforfattere, som har levet et mindre moderne liv end os i nutiden.

Det hører til disse børnefortællinger der i nutiden kan opfattes anderledes, at de er et produkt af den tid og det sted som forfatteren levede i.

En tid hvor det muligvis var helt almindeligt og normalt at kvinden gik hjemme og passede børn og lavede mad. I mange kulturer den dag i dag er dette meget almindeligt.

Derudover er alt relativt, derfor er det vigtigt at huske på at alle kvinder og mænd ikke forbinder det med noget negativt at passe børn og lave mad til familien.

Måske er der tale om personer der selv har ønsket en sådan tilværelse. Der kan dog også være tilfælde hvor det modsatte gør sig gældende. ”Det diskuteres livligt og ofte, hvad børn skal læse.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu