Blodsukker ved indtagelse af fødevare | Biologirapport

Indholdsfortegnelse
Rapport - Måling af blodsukker ved indtagelse af selvvalgt fødevare
- Formålet:
- Hypotese:
- TEORI:
- Glykæmisk indeks definition og forbehold:
- Blodsukkerregulering:
- Langsomme og hurtige kulhydrater:
- METODE:
- FREMGANGSMÅDE:
- RESULTATER:
- DISKUSSION/SPØRGSMÅL:
1. Indtegn de fundne resultater i et koordinatsystem med tiden som X-akse og blodsukker-koncentrationen som Y-akse. Anvend LoggerPro/Excel til dette. Graferne navngives efter fødevaren.
2. Kommentér grafernes udseende og sammenlign dem med hinanden. Forklar de enkelte grafers udvikling over tid og forskellene mellem dem.
3. Opstil de givne oplysninger om fødevarerne i følgende tabel (hint: brug app'en til kulhydrattælling)
4. Lav en kort skriftlig forklaring af de største forskelle på fødevarerne, som fremgår af tabellen.
5. Giv en vurdering af fødevarernes glykæmiske index (Hint: I kan finde information om glykæmisk indeks for jeres fødevarer i denne tabel Glykæmisk indeks! Hvad er det? (bodylab.dk). Forklar desuden betydningen af kostfibre og fedt.
6. Hvordan ville forsøgsresultaterne se ud, hvis forsøgspersonerne havde ubehandlet diabetes? Begrund dit svar.
7. Overvej hvorfor man ikke indfører et kostråd omhandlende glykæmisk indeks.
- FEJLKILDER:
- Vurdering af resultater:
- KONKLUSION:

Uddrag
Formålet:
Forsøget skal vise hvordan blodsukkerkoncentrationen ændres, når forsøgspersonerne indtager ca. 1 gram af forskellige kulhydrattyper pr. kg kropsvægt.

Hypotese:
Vi forventer at marsbaren bliver hurtigt optaget og dermed får blodsukkeret til at stige hurtigt. Derudover forventer vi at blodsukkeret falder hurtigt igen ved indtagelse af marsbaren.

For croissant forventer vi at blodsukkeret stiger forholdsvis hurtigt men ikke så hurtigt som ved marsbaren. Vi forventer at rugbrød får blodsukkeret til at stige langsomt.

TEORI:
Glykæmisk indeks definition og forbehold:
Glukosekoncentrationen i blodet afhænger af den totale mængde kulhydrat, og typen af kulhydrat. Fødens glykæmiske indeks er afhængig af hvor mange kostfibre føden indeholder

om føden er kogt eller rå, flydende eller fast, samt hvilken kulhydrattyper føden indeholder mht. mono-, di- og polysakkarider.

Det glykæmiske indeks viser hvor hurtigt og kraftigt forskellige fødevarer optages i blodet. Jo højere indekstallet er, jo hurtigere vil blodsukkeret stige.

Glykæmisk indeks er altså et udtryk for blodglukosestigning forløb. Man finder det Glykæmiske indeks ved, at analysere hvor stor stigning ens blodsukker har

efter man har indtaget et bestemt næringsmiddel og sammenligner det med stigningen efter indtagelse af ren glukose eller hvidt brød.

Der er dog nogle faktorer, som kan påvirke det glykæmiske indeks. Glykæmisk indeks påvirkes for eksempel af fiberindholdet i kosten, hvis der er flere fibre i fødevaren, vil det glykæmiske indeks blive lavere.

Dog er det afgørende hvilken art af fibre, man indtager. Eksempelvis pasta og bønner har et lavere Glykæmisk indeks end kartofler, og dermed er der ikke helt fast sammenhængen mellem fibre og Glykæmisk indeks.

Desuden er formalingen relevant, altså giver hele stykker og korn et lavere GIykæmisk indeks end noget som er most eller formalet.

GIykæmisk indeks kan også påvirkes af kogning og stegning af fødevaren, altså tilberedelse, samt om den er fast eller flydende.

Der er lavere GIykæmisk indeks ved faste fødevarer, da blodglukosen stiger hurtigere ved kogt end ved rå stivelse.

Desuden er typen af stivelse relevant, da GIykæmisk indeks bliver lavere, jo højere andel amylose end amylopektin.

Desuden påvirkes det af ting som sukkerarter, pH og type af mælkeprodukter. Hvis eksempelvis frugten er meget moden, får den også blodsukkeret til at stige mere.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu